Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Kruche Ciasto z rabarbarem i truskawkami to była druga słodka propozycja na komunijnym przyjęciu mojego Alergika. Połączenie rabarbaru z truskawkami podpatrzyłam na blogu u Ewy. Wspaniale się sprawdza o ile trafimy na słodkie truskawki. Rabarbar jest kwaśny więc połączenie z truskawkami nadaje ciastu wyjątkowo ciekawy smak. 
Ciasto za szybko zniknęło, nie zdążyłam zrobić dodatkowych zdjęć:) Muszą wystarczyć tylko te zaraz po upieczeniu. 
Ponieważ nie każdy lubi kwaskowe nadzienie w cieście, proponuję przed podaniem polać ciasto syropem klonowym. Taka opcja wspaniale się sprawdziła na talerzu Babci Broni:)
Zbliża się Dzień Matki, nie wiecie czym oczarować mamę w tym dniu?  Proponuję uszczęśliwić ją własnoręcznie wykonanym ciastem. Takim prezentem podarujecie mamie nie tylko pyszną słodycz, ale przede wszystkim swój czas, pamięć, zaangażowanie i miłość, a wszystko bez zbędnych słów. Każda mama to doceni:)  
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 
 

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

CZAS PRZYGOTOWANIA:15 minut + schłodzenie 30 minut

CZAS PIECZENIA: 15 + 20 minut

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 150 g zimnego masła klarowanego (lub zwykłego dla nieuczulonych)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny (można pominąć)
  • 1 łyżka śmietany owsianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 ml zimnej wody

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru (już obrany)
  • ok. 250 g truskawek
  • 100-120 g nierafinowanego cukru trzcinowego 
  • 2 łyżki wody 
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 3-4 łyżki płatków migdałów (można je zastąpić kaszą manną)

Przygotowanie:

  1. Do mąki wymieszanej z cukrem i solą dodajemy zimne masło klarowane i siekamy na kaszkę (rozdrabniamy)
  2. Wlewamy zimną wodę, ekstrakt wanilii, sok z cytryny, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto (kruche ciasto należy wyrabiać krótko, inaczej będzie twarde po upieczeniu)
  3. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na około pół godziny
  4. Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na ok. 2 cm kawałki, umieszczamy go w niedużym garnku, posypujemy cukrem i smażymy na średnim ogniu ok. 10 minut
  5. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, kroimy na połówki (można na plasterki, czy ćwiartki)
  6. W 2 łyżkach wody rozpuszczamy skrobię kukurydzianą, wlewamy roztwór do gotującego się rabarbaru i gotujemy nadal na małym ogniu aż rabarbar zgęstnieje (ok. 10 minut)
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg), formę do tarty (u mnie o średnicy 27 cm) oprószamy mąką
  8. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na okrąg większy o 1 cm od wielkości formy, przekładamy ciasto do formy, dociskamy brzeg
  9. Ciasto przekłuwamy widelcem na całej jego powierzchni, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą, wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 15 minut
  10. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, posypujemy je częścią płatków z migdałów i wykładamy na jego powierzchnię usmażony rabarbar, wciskamy w niego pokrojone truskawki, obsypujemy pozostałą częścią płatków migdałów 
  11. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 20 minut 
  12. Kruche ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy, podajemy jeszcze ciepłe najlepiej z gałką słodkiego sorbetu lub lodów waniliowych (dla osób nieuczulonych)
kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami
 
 
kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami
 
 
 

Przed upieczeniem

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Chyba wreszcie polubie rabarbar! 🙂 Ciasto hiper-apetyczne!

    Bardzo dziekuje za udzial w akcji!
    Mam nadzieje, ze spotkamy sie za rok! 🙂
    Kasia (lejdi-of-the-house.bloog.pl)

  2. Kasia1977; 🙂 Zachęcam bo warto! Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *