Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Kruche ciasto orkiszowe z truskawkami, budyniem i galaretką

Kruchego ciasta nigdy dość! Połączenie truskawek i migdałów świetnie się sprawdziło i zrobiłam niespodziankę mojej rodzinie. Nie dali mi poczekać aż wszystkie elementy ciasta dobrze stężeją, więc w pierwszym wrażeniu doszłam do wniosku, że muszę to ciasto jeszcze dopracować. Dopiero na drugi dzień zjadając kawałek ciasta na śniadanie, doznałam zachwytu. Zarówno galaretka, jak i budyń miały gęstą konsystencję, kruche ciasto było kruchutkie, wszystko smakowało wyśmienicie. 

Nie będę więc zmieniać proporcji, a dzięki zastanawianiu się jak ulepszyć to ciasto, wymyśliłam inne:)
Jeśli nie możecie używać migdałów, żaden problem po prostu użyjcie czystego mleka orkiszowego, ekstrakt migdałowy zamieńcie na waniliowy, nie posypujcie budyniu płatkami migdałów i nie używajcie likieru, też będzie dobrze:)

Życzę Smacznego
 

 Kruche ciasto z truskawkami, kruszonką i galaretką

 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut

 CZAS PIECZENIA: 20-30 minut

 LICZBA PORCJI: 6-8

Składniki:
Na ciasto:
  • 300 g mąki orkiszowej jasnej  (można użyć razowej, lub pół na pół)
  • 130 g margaryny wegańskiej, schłodzonej
  • 20 g smalcu w kostce (można go pominąć i użyć więcej margaryny np. dla Wegan)
  • 2 łyżki zimnej śmietany orkiszowej  (jak nie macie, zwiększyć ilość wody do 3 łyżek)
  • 1 łyżka lodowatej wody
  • 1 łyżeczka kamienia winnego (lub proszku do pieczenia)
  • 70 g cukru trzcinowego, nierafinowanego b. drobno zmielonego (biały też będzie ok, można go zmniejszyć do 60 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 1 galaretka truskawkowa z torebki (bez konserwantów z naturalnymi barwnikami)
  • 25 większych, świeżych truskawek (umytych, odszypułkowanych, pokrojonych na połówki)
  • tortownica o 23 cm średnicy
  • 3 łyżki pokruszonych płatków migdałów
Na budyń:
  • 500 ml mleka orkiszowo-migdałowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego, drobnego 
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
Do nasączenia ciasta: 
  • 50 ml wody + 1 łyżka Amaretto + 2 łyżki soku z cytryny do namoczenia ciasta (amaretto można zastąpić np. ekstraktem z migdałów, lub pominąć)
Przygotowanie: 
  1. Mąkę przesiać najlepiej na stolnicę, wymieszać z cukrem i kamieniem winnym
  2. Dodać schłodzony tłuszcz, posiekany w kostkę, śmietanę, wodę  i ekstrakt, wszystko razem zarobić, aby powstało miękkie, elastyczne ciasto (ciasta nie trzeba chłodzić)
  3. Formę tortową (23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia
  4. Ciasto rozłożyć ręką na folii spożywczej w kształcie koła, przenieść do tortownicy i uformować ładne, równe dno, pamiętając o wyższych brzegach
  5. Ciasto podziurkować miejscami widelcem, położyć na jego wierzch kawałek papieru do pieczenia, obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi, wstawić do nagrzanego piekarnika na 180°C i piec ok. 15 minut (obciążyłam bo nie miałam pewności jak się zachowa:)
  6. Po tym czasie łapiąc za końce papieru usunąć go z ciasta wraz z kulkami, a ciasto piec jeszcze ok. 10 minut do zrumienienia się
  7. Wyłożyć ciasto z formy do przestygnięcia
  8. Przygotować galaretkę zmniejszając ilość wody o ok. 125 ml (pół kubka)
  9. Zrobić budyń: Odlać 125 ml mleka do kubka, resztę mleka z dodatkiem cukru zagotować. W kubku z mlekiem rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać ją, cały czas mieszając do gotującego się mleka. Budyń mieszać i gotować na małym ogniu jeszcze kilka minut
  10. Budyń wystudzić (przykryć folią aluminiową, aby nie zrobiła się twarda skórka)
  11. Wystudzony krążek ciasta ułożyć w formie, nasączyć 3-4 łyżkami roztworu z cytryną i Amaretto, najlepiej jeszcze zwilżyć całe ciasto przy pomocy pędzelka
  12. Nałożyć warstwę budyniu, równo rozsmarować, ułożyć pokrojone na pół truskawki przeciętą stroną do góry
  13. Ciasto zalać już gęstniejącą galaretką, wstawić na kilka godzin do lodówki
Wskazówki:

 Można zrobić masę budyniową tak jak TUTAJ. Sam budyń ma lżejszą konsystencję, więc nie będzie bardzo sztywny.

 

 
 
 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Nie dość, że zdrowe to i na pewno pyszne 🙂

  2. Powiem Tobie Kasiu, że tak zdrowo wyglądającego i pysznie pachnącego przez monitor ciasta to ja jeszcze nie widziałam;) Pychotka, truskawkowa pychotka;)

  3. Kuchenny blog;pyszne i takie śniadaniowe:)
    Ewa;Z Twoich ust to wielki komplement:)

  4. Chyba się na nie skuszę przy najbliższej okazji 🙂 Zamarzyłam o czymś takim 🙂

  5. Muffinkowa Mama; Lekkie, smaczne skuś się skuś:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *