Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem wegańskim

Krokiety z pieczarkami, ale z serii Nie dla Alergika od dawna są na blogu.
Z uwagi jednak na wchodzący w ich skład żółty ser, danie to nie nadawało się dla mojego syna. 
Zakupiłam wegański ser żółty wiele potraw wcześniej niemożliwych do przygotowania serwuję mojemu synowi. 
Zachęcam do wypróbowania przepisu i życzę Smacznego

Krokiety z pieczarkami

(wegańskie)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS SMAŻENIA: 10-15 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 5 krokietów
Składniki na naleśniki:
Składniki na farsz:
  • ½ cebuli drobno posiekanej
  • 4-6 dużych pieczarek (ok. 400 g)
  • szczypta słodkiej papryki (jeśli dozwolona)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g sera żółtego wegańskiego (można pominąć)
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
Do panierowania:
Przygotowanie:
  1. Przygotować ciasto na naleśniki: Mleko umieścić w misce, dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem, całość dobrze wymieszać mikserem lub przy użyciu rózgi uzyskując dość gęstą konsystencję ciasta naleśnikowego
  2. Gotowe ciasto odstawić na 5 minut
  3. Rozgrzać patelnię i wysmarować masłem lub olejem
  4. Nakładać porcje ciasta i smażyć naleśniki z obu stron
  5. Przygotować farsz: Pieczarki umyć, obrać i drobno pokroić. Rozgrzać patelnię z tłuszczem, dodać cebulkę, lekko podsmażyć. Dodać pieczarki, smażyć najpierw pod przykryciem ok. 5 minut, następnie bez przykrycia do momentu, aż woda z pieczarek wyparuje, posolić i popieprzyć do smaku, dodać paprykę i płatki drożdżowe
  6. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach, dodać do usmażonych wciąż ciepłych pieczarek, dobrze wymieszać
  7. Na każdy naleśnik nakładać porcję farszu, zawinąć w rulon, zakładając najpierw boczne brzegi placka do środka
  8. Przygotować roztwór mąki i wody (jak na kotlety schabowe): Mąkę umieścić w głębokim talerzu i stopniowo dolewać wodę, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji gęstej śmietany
  9. Każdy krokiecik zanurzyć w roztworze mąki i wody, z każdej ze stron, po czym obtoczyć najlepiej  w domowej bułce tartej
  10. Smażyć przed podaniem na złocisty kolor, na średnim ogniu, tak aby farsz w środku miał czas się rozgrzać
  11. Podawać gorące, można z dodatkiem ketchupu
Wskazówki: 
Jeśli ciasto wychodzi za gęste dolejcie po prostu więcej mleka:)
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem wegańskim
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem wegańskim

Krokiety przed usmażeniem

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Uwielbiam takie krokiety, moja babcia zawsze robiła najlepsze ale bez sera. Dziś nie będę myśleć o niczym innym tylko o Twoich krokietach <3 mmmm i do tego gorący barszcz kiszony mmmmmm piękne są :-):-)

  2. Wyglądają wspaniale! Ale Kochana, co to ten ser wegański? Wczytywałaś się w skład? Nie jest to przypadkiem tzw. żywność wysokoprzetworzona?

  3. rewelacyjne! uwielbiam krokiety, nawet mam własny sposób ich jedzenia: od środka a panierka na końcu 😛

  4. Wegan Nerd; Te naprawdę wyszły pyszne:)
    Patyska; Informowałam już na FB a także pod przepisem, że ser jest jaki jest, każdy musi sam zdecydować czy go wypróbować czy nie. Nam na razie nie szkodzi:) A skład jest taki:)Skład: woda, olej roślinny (23%), stabilizatory: skrobia modyfikowana (E1450), skrobia utleniona (E1404), sól morska, emulgator (E452), aromaty wegańskie, konserwant: kwas

  5. No to ten jest znacznie lepszy od tego z linka, można powiedzieć, że w ogóle luzik. A dasz namiar, co to za ser?

  6. Pati link do sklepu umieściłam pod przepisem we wskazówkach:) Myślę, że warto go wypróbować:)

  7. Tiaaaa, mam nauczkę, żeby czytać dalej, za składnikami 😉 dzięki Kasiu!

  8. ah nie mogę przestać o nich myśleć!:D

  9. Uwielbiam takie krokiety 🙂

  10. Nie ma sera w wskazówkach? Może mi pani napisać co to za ser?,

    1. Jest wiele dostępnych na rynku wegańskich serów, należy przetestować dla siebie odpowiedni i taki użyć. Ja bazuję na serach marki Violife.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *