Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Krem śliwkowy niby czekoladowy

Sezon na śliwki powoli dobiega końca więc warto je wykorzystać do przygotowania kremu, który może być naszym deserem lub dodatkiem do innych dań.

Przepis na krem śliwkowy niby czekoladowy przygotowałam już jakiś czas temu i był propozycję na urodzinowy tort Kacpra.

Wiele razy zastanawiamy się czym przełożyć tort alergika i to jest jedna z moich propozycji.

Czy taki krem śliwkowy sprawdzi się tylko do tortów?

Nic podobnego!

Proponuję wykorzystać go również jako wypełnienie babeczek, nadzienie do przełożenia ciasteczek lub jako pyszne, orzeźwiające smarowidło do gofrów.

A skoro o gofrach mowa to w Sklepie MAG znajdziesz nowy e-book z 30 przepisami na… GOFRY!

E-book 30 przepisów na gofry

Otrzymujesz 30 przepisów na gofry o różnych smakach: 9 słodkich, 7 wytrawnych i 14 takich, które można podać zarówno na słodko, jak i jako posiłek wytrawny.

Wszystkie gofry są przygotowane bez mleka, jajek, soi, cukru czy innych alergenów.

22 przepisy nie zawierają glutenu, a 8 pozostałych łatwo przerobisz na bezglutenowe.

Wszystkie przepisy zostały też opatrzone adnotacją o alergenach i ryzyku wystąpienia reakcji krzyżowych. To aż 65 dodatkowych wiadomości!

Każdy z nich jest wzbogacony o porady dietetyka – dostajesz aż 68 wskazówek dietetycznych!

Dzięki nim dowiesz się, jakie właściwości mają poszczególne gofry oraz od jakiego wieku możesz podać je dzieciom.

Przygotowałam dla Ciebie 89 podpowiedzi, by łatwiej było Ci przygotować idealne gofry. Zdradzam również, jak możesz sobie poradzić, gdy zabraknie Ci któregoś z produktów lub musisz go wyeliminować z diety.

To w sumie 222 dodatkowe uwagi i bezcenne porady!!!

A tymczasem zapraszam na krem.

Życzę Smacznego!

Krem śliwkowy niby czekoladowy

(bez mleka, bez jajek, bez soi, bez cukru, wegański, opcjonalnie bezglutenowy)

Składniki:

  • 200 g gęstego dżemu lub powideł ze śliwek*
  • 3-4 łyżki karobu w proszku
  • 200 g gęstej ugotowanej kaszy manny orkiszowej** lub kaszy jaglanej bezglutenowej

opcjonalnie:

  • cukier puder
  • sok z pomarańczy bio
  • otarta skórka z pomarańczy bio

Przygotowanie:

  1. Gęsty dżem ze śliwek umieszczamy w niedużej misce, dodajemy przesiany karob w proszku i łączymy składniki np. przy pomocy drewnianej łyżki. Na 100 g dżemu użyłam 2 łyżki karobu (można zwiększyć ilość karobu w zależności od swojego smaku).
  2. Do przygotowanej masy niby czekoladowej dodajemy schłodzoną, ugotowaną na gęsto kaszę mannę. Dla lepszego aromatu możemy dodać otartą skórkę z pomarańczy.
    Ponownie łączymy składniki.
  3. Gdyby masa wydawała się za gęsta możemy dodawać stopniowo świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy lub wodę.
  4. Masę przechowujemy w lodówce, może stanowić krem do tortu, wypełnienie babeczek, smarowidło do gofrów, a także samodzielny deser.

Wskazówki:

*Możesz skorzystać z przepisu na Powidła śliwkowe bez cukru.

Jak ugotować kaszę mannę na gęsto dowiesz się z przepisu na blogu.

Jak ugotować kaszę jaglaną na gęsto (mokro) podpowiedź znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato str. 33.

Zamiast karobu w proszku możemy użyć ciemne kakao, o ile nie występuje alergia na ten produkt. Ilość dodanego kakao zależy od Twoich preferencji, ja sugeruję 1 łyżkę ciemnego kakao na 100 g gęstego dżemu.

Pamiętajmy, że zarówno śliwki jak i karob są naturalnie słodkie. Starajmy się nie dosłać dania cukrem.

Fot. Katarzyna Jankowska

Krem śliwkowy niby czekoladowy świetnie pasuje jako dodatek do gofrów.

Skorzystaj z nowego e-booka 30 przepisów na GOFRY!

Więcej przepisów na różne słodkie dodatki do gofrów znajdziesz w MAGicznych książkach.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *