Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Krem marchewkowy z dynią i pomarańczą

Dwa główne składniki, a tyle dobroci i pyszności. Od lat gotuję i od lat tak samo się zachwycam tym, że można wyczarować pyszne dania z minimalnej ilości składników.

Zupa powstała podczas mojego 8 postu warzywno-owocowego, dlatego nie znajdziesz w niej tłuszczu, jest niskokaloryczna i niskoskrobiowa.

Taką zupę bez zbędnych przypraw (soli, ostrej papryki, imbiru), możesz spokojnie przygotować także maluchom. W wersji dla dzieci dodaj odrobinę oleju pod koniec gotowania.

Po więcej inspiracji na dania odpowiednie podczas postu dr Dąbrowskiej zapraszam do książki “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów”.

Życzę smacznego!

Krem marchewkowy z dynią i pomarańczą

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegański, dieta warzywno-owocowa)

Ilość: 500 ml (2 porcje)

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 300 g surowej marchewki
  • 200 g dyni piżmowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • sól
  • szczypta ostrej papryki
  • sok z 1/2 niedużej pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, dodajemy starty imbir i drobno pokrojony czosnek.
  2. Przez chwilę podsmażamy z dodatkiem niewielkiej ilości wody.
  3. Zalewamy przegotowaną gorąca wodą, w takiej ilości, by przykryć nią warzywa.
  4. Dodajemy sól, ostrą paprykę, gotujemy na średnim ogniu do miękkości warzyw, ok. 10 -15 minut.
  5. Zupę blendujemy, możemy rozrzedzić kolejną porcją gorącej, przegotowanej wody. Dodajemy sok wyciśnięty ze świeżej pomarańczy i doprawiamy solą do smaku.
  6. Podajemy na ciepło.

Wskazówki:

Zupa jest rozgrzewająca i ma ostry smak. Jeśli chcemy łagodniejszą, zmniejszamy ilość czosnku i imbiru. W wersji codziennej, bez postu, do smażenia warzyw dodajemy oliwę z oliwek.

Krem marchewkowy z dynią i pomarańczą bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegański, dieta warzywno-owocowa
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *