Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Kotlety z cukinii i fenkułu dieta warzywno-owocowa

Kotlety z cukinii i fenkułu powstały wczoraj podczas mojej obecnej diety warzywno-owocowej. To już 7 post uzdrawiający w moim życiu, ale tym razem wyjątkowy, bo nie odczuwam żadnych negatywnych skutków jak osłabienie, ból głowy czy zimno. Mija 7 dzień postu.

Przepisy na różne warzywne kotlety bez mąki, jajek, mleka czyli na bazie wyłącznie warzyw i owoców dozwolonych podczas postu, znajdziecie także w mojej książce “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów”.

Książka bardzo szybko wyczerpała swój nakład, ale już możesz zakupić ją ponownie, w nowym, zaktualizowanym wydaniu.

Wegańskie burgery, kotlety i placuszki umieściłam właściwie w każdej z moich książek. Zapraszam do Sklepu MAG!

Wiele przepysznych tego typu dań umieściłam również na blogu. Uwielbiam kotlety ziemniaczane nadziewane szpinakiem, kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej czy z komosy ryżowej i bobu. Warto je wypróbować!

Zapraszam i życzę Smacznego

 

Kotlety z cukinii i fenkułu (z patelni i piekarnika)

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, dieta warzywno-owocowa)

Czas pieczenia: 50 minut

Czas przygotowani: 20 minut

Ilość: 11 sztuk

Składniki:

  • 1 brokuł (500 g)
  • 3 marchewki (400 g)
  • 2 cukinie (500 g)
  • ½ fenkułu (200 g)
  • ½ białej cebuli
  • pół ząbka czosnku
  • sól himalajska drobna
  • kmin rzymski
  • pieprz czarny
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy, marchew obieramy ze skórki.
  2. Cukinie i fenkuł ścieramy na dużych oczkach tarki, zostawiamy na 10 minut, odciskamy z soku.
  3. Do cukinii dodajemy starte; marchew, cebulę i czosnek, mieszamy.
  4. Brokuł gotujemy we wrzącej wodzie przez 4 minuty, studzimy, blendujemy na mus.
  5. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i opcjonalnie kminem rzymskim.
  6. W dłoniach formujemy kotlety, nadmiar soku odciskamy, kotlety układamy na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką i smażymy przez kilka minut na średnim ogniu, z każdej ze stron.
  7. Jeśli wybieramy opcję pieczonych kotletów, piekarnik nagrzewamy do 170°C w opcji z termoobiegiem, kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 50 minut, zostawiamy po upieczeniu w piekarniku z otwartymi drzwiami.
  8. Podajemy na ciepło z dodatkiem warzywnej salsy lub świeżych warzyw (papryka, pomidor).

Wskazówki:

Czas pieczenia zależy od grubości kotletów. Pieczone wydają się być smaczniejsze i bardziej zwarte. Na zdjęciu są kotlety z patelni.

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowsk

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *