Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Kotlety jaglane z łososiem (bezglutenowe, bez jajek)

Jak zawsze po zakupach na BioBazarze zaopatrzona jestem w świeżego łososia. Tym razem połączyłam go z kaszą jaglaną i wyczarowałam bardzo smaczne kotleciki rybne – kotlety jaglane z łososiem.
O właściwościach kaszy jaglanej poczytajcie TUTAJ. Jestem przekonana, że bazując na wędzonym łososiu, który jest raczej bardziej dostępny niż ten świeży, wyczarujecie równie smaczne danie. 
Chciałam, aby te kotleciki były bezglutenowe więc do panierowania użyłam mielonego lnu. Smażą się bez problemu także bez panierki. Nie bójcie się eksperymentować z proporcjami ryby i kaszy. Doprawcie je według własnych możliwości i upodobań smakowych.
Zapraszam i życzę Smacznego
 

Kotlety jaglane z łososiem 

(bezglutenowe, bez jajek)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut

CZAS SMAŻENIA: 10 minut

ILOŚĆ: 8

Składniki:

  • 300 g łososia (u mnie świeży, surowy)
  • 200 g kaszy jaglanej, ugotowanej (ok. 120 g suchej kaszy, ugotowanej w 300 ml wody)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka lnu naturalnego, zmielonego
  • 1 łyżka soku z cytryny (jeśli dozwolony)
  • sól morska i pieprz biały do smaku
  • olej do smażenia (u mnie rzepakowy)
  • 2-3 łyżki lnu mielonego do panierowania

Przygotowanie:

  1. Łososia mielimy w maszynce do mięsa, umieszczamy w misce (można też go bardzo drobno poszatkować)
  2. Ugotowaną, przestudzoną kaszę dodajemy do zmielonej ryby (jak ugotować kaszę jaglaną znajdziecie na przykład TUTAJ)
  3. Rozgrzewamy niedużą patelnię, dodajemy oliwę z oliwek, drobno pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażamy delikatnie, aby zmiękły, następnie przekładamy je do miski
  4. Całość mieszamy, dosypujemy mielony len i doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  5. Wyrabiamy składniki na jednolitą masę, z której formujemy kotleciki, obtaczamy je w mielonym lnie
  6. Kotlety smażymy na oleju, na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, aż się zrumienią z każdej ze stron
  7. Podajemy na ciepło z ulubioną surówką

Wskazówki: Można użyć wędzonego łososia (w zależności gdzie kupiony będzie bardziej lub mniej słony), ostrożnie więc z doprawianiem solą. Jeśli nie jesteście na diecie bezglutenowej można kotlety panierować domową bułką tartą. Kotlety można smażyć także bez panierki.

kotlety jaglane z łososiem
kotlety jaglane z łososiem

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Mielone nasiona lnu w panierce, to chyba nie jest dobry pomysł. Kwasy tłuszczowe w nasionach lnu nie powinny być poddawane takiej temperaturze, powstaje wtedy coś bardzo toksycznego dla organizmu. Pozdrawiam

  2. Anna Bober; Dziękuję za informację. Jeśli załączyłabyś jeszcze jakiś link, odnośnik na temat tego coś toksycznego,chętnie poczytam. Na szczęście można pominąć panierowanie kotletów, smażą się tak samo dobrze:)

  3. Anonymous says:

    Dziś robiłam kotleciki. Przepyszne. dziękuję za przepis 🙂

  4. Anonimowy; Proszę bardzo:)

  5. wydzielanie się toksycznych substancji odnosi się tylko do nasion lnu w ziarenkach, a nie do mielonych…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *