Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Kotlety z dorsza i mizeria dla alergika

Przypadek sprawia, że wymyślamy coś nowego. Tak dziś było ze mną. Dzień pełen wrażeń i zabiegania sprawił, że nie byłam zbyt uważna w kuchni. Zamiast tylko rozmrozić  filety z dorsza, całkiem o nich zapomniałam i po wyjęciu z piekarnika były już ładnie podduszone. Nadawały się od razu do konsumpcji, ale na obiad jeszcze było za wcześnie więc powstały kotlety z dorsza.

Polecam je zwłaszcza dla tych, którzy lubią delikatnie zjeść, prawie nie trzeba ich gryźć, nadają się więc dla maluchów i starszych osób.
Oczywiście nie użyłam jajka, zastąpiłam go mielonym odtłuszczonym lnem. 
Kotlety z dorsza podałam z gotowanymi ziemniakami i mizerią. Przepis na mizerię znajdziecie pod przepisem:)
 
Zapraszam i życzę Smacznego

Kotlety z dorsza

 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + czas na rozmrożenie i podduszenie ryby

CZAS SMAŻENIA: 10-15 minut

ILOŚĆ: 8 sztuk
Składniki:
  • 400 g podduszonego dorsza (u mnie 3 filety)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ cebuli
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego zielonego koperku lub natki pietruszki
  • 1 marchew obrana, starta na grubych oczkach (u mnie młoda)
  • 1 łyżka kopiasta startego jabłka (ok. ćwiartki)
  • 2 łyżeczki lnu zmielonego, odtłuszczonego
  • 1 pełna łyżka soku z limonki lub cytryny
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 biała bułka (rozmoczona, odcisnięta)
  • bułka tarta do obtoczenia, ok. 50 g
  • olej do smażenia (np. rzepakowy)
Na mizerię:
  • 3-4 ogórki większe gruntowe
  • 1/4 małej drobno posiekanej cebuli
  • 2-3 duże łyżki śmietany owsianej, gęstej
Przygotowanie:
  1. Rozgrzewamy niedużą patelnię, dodajemy oliwę z oliwek a następnie drobno pokrojoną cebulę
  2. Do zeszklonej cebuli dodajemy, utartą marchew, jabłko, zielony koperek lub natkę pietruszki, całość mieszamy i lekko podsmażamy na małym ogniu
  3. Białe mięso z podduszonego dorsza oddzielamy od skóry, umieszczamy w misce, rozdrabniamy widelcem, solimy i wlewamy sok z limonki
  4. Wystudzone składniki dodajemy do dorsza, wsypujemy len mielony i dodajemy rozmoczoną, odciśniętą bułkę
  5. Doprawiamy solą morską, pieprzem do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę
  6. Przygotowaną masę rybną wstawiamy do lodówki, schładzamy przez ok. 15-30 minut
  7. Formujemy średniej wielkości kotleciki, panierujemy w bułce tartej
  8. Kotlety smażymy na oleju, na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, aż się zrumienią z każdej ze stron
  9. Podajemy z ziemniakami i na przykład mizerią
Mizeria Przygotowanie:
  1. Ogórki (u nas młode gruntowe) obieramy ze skórki, kroimy w talarki, dodajemy drobno posiekaną cebulkę (tyle ile lubimy) (mój syn zjada bez niej), solimy i pieprzymy do smaku zaraz przed podaniem, polewamy gęstą śmietaną owsianą (można użyć inną roślinną np. migdałową, sojową czy ryżową), mieszamy i podajemy.
Wskazówki:
Moja ryba udusiła się przez przypadek, jednak u was tak być nie musi. Zamrożoną rybę włóżcie na 50°C do piekarnika (u mnie termoobieg), niech posiedzi w nim około godzinę, albo do czasu gdy się już poddusi. Szczerze mówiąc nawet nie potrafię określić ile trwało zanim moja ryba się poddusiła:)
Mizerię ze śmietaną owsianą ja zjadam z ogromna przyjemnością nie zauważając już różnicy w smaku, w porównaniu ze zwykłą śmietaną:)
 
 
 

 Kotleciki przed usmażeniem

 Mizeria dla Alergika

 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *