Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Komosa Ryżowa z Cukinią i Batatem (wegańska, bezglutenowa)

Jak to zwykle podczas biegania, obmyślam nowe dania. I nawet się zrymowało:)
Komosa w zestawieniu z różnymi warzywami świetnie smakuje, wystarczy dobrać te które lubimy lub możemy. Zamiast popularnej marchwi, która często uczula użyłam batatu. Efekt zarówno smakowo, jak i wzrokowo podobny. Córka była przekonana, że pomarańczowe warzywo w potrawie to marchew:). Jeśli nie macie więc pod ręką batata to z powodzeniem użyjcie marchew.
Cukinię pokroiłam w długie, cienkie paski bo tak ładniej się prezentuje, możecie dodać ją właściwie w każdej postaci, pokrojoną w plasterki czy startą na tarce.
Polecam to danie zarówno alergikom, biegaczom, osobom na diecie bezglutenowej oraz wszystkim którzy dbają o zdrowe odżywianie.
Życzę Smacznego

Komosa ryżowa z cukinią i batatem

(wegańska, bezglutenowa)

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Trudność: średniotrudne
Ilość: 2-4 porcje

Składniki:

  • 1 miarka komosy ryżowej, ziarna (u mnie kubek 250 ml)  + 1,5 miarki wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 cukinia (wielkość ogórka szklarniowego)
  • 1/2  batatu (ok. 100 g) lub 1 duża marchew
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub masło klarowane
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Komosę ryżową kilkakrotnie płuczemy (bardzo ważne!), zalewamy czystą wodą z solą i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy około 20 minut, do miękkości (nie mieszamy, woda wsiąknie w ziarno), odstawiamy z palnika i pozostawiamy pod przykryciem jeszcze 2 minuty, odkrywamy i studzimy
  2. Cukinię obieramy ze skórki, przy pomocy obieraczki kroimy wzdłuż na cienkie pasma
  3. Cebulę i czosnek drobno kroimy
  4. Batata obieramy i ścieramy na tarce (grube oczka)
  5. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oliwę lub masło klarowane, zmiażdżony czosnek, cebulę chwilę podsmażamy (nie przypalić!)
  6. Dodajemy starty batat i plastry cukinii, solimy, pieprzymy, podlewamy 1 łyżką wody , przykrywamy i dusimy 3-5 minut, odkrywamy
  7. Gdy woda wyparuje a warzywa będą miękkie dodajemy ugotowaną, przestudzoną komosę, mieszamy (można dodać 1 łyżkę oliwy), podgrzewamy i doprawiamy do smaku
  8. Podajemy na ciepło jako samodzielne danie obiadowo-kolacyjne
Komosa ryżowa z cukinią wegańska bezglutenowa
Fot. Katarzyna Jankowska
Komosa ryżowa z cukinią wegańska bezglutenowa
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *