Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Karp wigilijny

Smażony karp wigilijny, obok barszczu z uszkami, to główne danie na naszym wigilijnym stole. Jego zaletą jest także fakt, że ze smakiem zjada go mój syn.

W okresie przedświątecznym kupuję trochę więcej sztuk ryby i zamrażam ją, tak by w dniach, gdy trudno ją dostać, cieszyć się nadal jej smakiem.
Przygotowanie tego dania jest bardzo proste. Rozprawienie się z rybą, mam na myśli pocięcie na kawałki i oczyszczenie, już takie łatwe nie jest, w każdym razie nie dla mnie. Przyda się do  tych czynności męska ręka. Za to uważam, że karp to wdzięczna ryba do smażenia, nie pryska, łatwo się rumieni.  Tym razem zrobiłam go na obiad, by szybciej cieszyć się smakiem nadchodzących Świąt:)
Polecam karpia, który króluje na naszym wigilijnym stole.
Życzę Smacznego

Karp wigilijny

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + noc
CZAS SMAŻENIA: ok. 15 minut
LICZBA PORCJI: 4
Składniki:
  • 1 świeży karp oczyszczony, bez głowy
  • 2 cebule
  • sok z cytryny lub limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia (rzepakowy)
Przygotowanie:
  • Rybę pokroić na steki, potem każdy stek przekroić na grzbiecie na pół, tak by powstały pojedyncze kawałki
  • Odciąć płetwy, dobrze zeskrobać resztę łusek, opłukać i dobrze osuszyć
  • Kawałki karpia dobrze posolić, można popieprzyć i skropić cytryną
  • Cebule obrać, pokroić na talarki
  • Przełożyć karpia talarkami cebuli, naczynie przykryć folią aluminiową lub przykrywką, odstawić do chłodziarki najlepiej na całą noc (jeśli nie można się doczekać smaku karpia, można pominąć marynowanie w cebuli)
  • Kawałki ryby przed smażeniem obtoczyć w mące
  • Rozgrzać patelnię z olejem, smażyć rybę na średnim ogniu z obu stron
  • Podawać z pieczywem, ziemniaczkami czy ryżem
Wskazówki:
Usmażonego karpia, po schłodzeniu można zamrażać.
Podczas Wigilii karp najlepiej nam smakuje z dodatkiem świeżego chleba.
Więcej o rybach przeczytasz TUTAJ

Karp wigilijny bez jajek bez mleka

Karp wigilijny bez jajek bez mleka

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Witaj.
    Zrobiłam podsumowanie Akcji Wigilia. W wyróżnieniu znalazł się Twój przepis. Teraz dopiero zauważyłam, że nie ma banerka akcji na Twoim blogu. Proszę wklej go. Nie chcę być posądzona o łamanie zasad. Dziękuje i pozdrawiam serdecznie.

  2. Banerek zniknął po zakończeniu akcji. Wszystkie umieszczam w prawym bocznym pasku w czasie trwania akcji a,a potem przenoszę info, że brałam udział. Postaram się do jutra dodać banerek do posta. Właśnie wróciłam z gór:) Dziękuję za wyróżnienie! Miła wiadomość po powrocie do domu:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *