Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Karkówka z tymiankiem (z prodiża)

Przebywając nad polskim morzem w apartamencie bez piekarnika odkryłam moc urządzenia naszych mam i babć czyli prodiża:)

Przygotowanie dań mięsnych z wykorzystaniem prodiża jest bardzo proste. Piekłam w nim pierś z indyka, dusiłam polędwiczki i ulubioną karkówkę.  Świeże, ekologiczne mięso co tydzień dowoził z Warszawy mój mąż. Kupował na BioBazarze, pakował w samochodową lodówkę,  ja je porcjowałam i mroziłam na miejscu.

W diecie mojego alergika jeśli chodzi o mięsa ostatnio pozostał indyk i wieprzowina. Mięso wieprzowe podaję mu tylko raz lub dwa w tygodniu.

Prosta karkówka z minimalną ilością przypraw właściwie robi się sama. Z “minimalną” ponieważ w okresie zaostrzeń alergicznych odstawiliśmy większość ziół i przypraw.

Taką karkówkę można podobnie przygotować korzystając z piekarnika. Mięso umieszczamy wówczas  w naczyniu żaroodpornym i pieczemy.

Zapraszam po przepis na karkówkę z tymiankiem i życzę Smacznego.

Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Karkówka z tymiankiem

(z prodiża)

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 60-90 minut

Składniki:

  • 4 kotlety karkowe
  • 1 łyżka suszonego tymianku lub majeranku
  • sól himalajska
  • pieprz (u nas syczuański)
  • 1 cebula biała lub czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron lub masło klarowane

Przygotowanie:

  1. Mięso płuczemy, osuszamy, solimy i pieprzymy, smarujemy olejem, posypujemy tymiankiem
  2. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w ćwiartki
  3. Rozgrzewamy prodiż/piekarnik do 200°C
  4. Dno prodiża lub naczynia żaroodpornego smarujemy olejem lub masłem klarowanym, układamy na dnie cebulę, czosnek i liście laurowe, dodajemy przygotowane mięso, podlewamy 2 łyżkami wody i przykrywamy
  5. Pieczemy 60-90 minut, do momentu aż karkówka będzie bardzo miękka.
  6. Podajemy z dodatkiem kaszy jaglanej, ziemniaków czy ryżu lub tylko w towarzystwie zielonej sałaty skropionej sokiem z cytryny i oliwą, mizerii czy fasolki szparagowej.

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *