Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Kalafior z pomidorami i kminem rzymskim dieta warzywno-owocowa

Postny poniedziałek zobowiązuje do przygotowania dań bez tłuszczu, mąki, cukru itp., opartych wyłącznie na dozwolonych podczas diety dr Dąbrowskiej niskoskrobiowych i niskocukrowych warzywach i owocach.

Na śniadanie wypiłam koktajl jarmużowy z jagodami. Zjadałam dwie marchewki i ogórki kiszone, a na obiad porządną porcję kalafiora pachnącego kminem rzymskim.

Kontynuując dietę warzywno-owocową, w każdy poniedziałek jem wyłącznie warzywa i owoce. Mój organizm po kilku tygodniach takich postnych poniedziałków, jakby czekał na ten dzień. Oczyszcza się i odpoczywa, a ja mam bodziec by wymyślać kolejne niskokaloryczne dania z niskim indeksem glikemicznym.

Nasze babcie pościły w piątki, ja postawiłam na poniedziałki. W poniedziałki jest mi łatwiej się ograniczyć niż w dni weekendowe.

A po weekendzie, podczas którego królowały ciasto, lody, więcej ciężkostrawnego jedzenia, taki poniedziałek na detoksie bardzo mi służy. W zasadzie mój post przeciąga się zwykle do połowy wtorku, bo jak już się wkręcę w wymyślanie dań, to idę za ciosem 🙂

Więcej warzywnych posiłków o małej zawartości kalorii znajdziesz w mojej najnowszej książce “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów”. Książka jest już ponownie dostępna w Sklepie MAG!

Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów książka Katarzyna Jankowska

Zapraszam po roślinną moc.

Kalafior z pomidorami i kminem rzymskim

(bez mleka, bez jajek, bez tłuszczu, wegański, bez glutenu, bez cukru, dieta Dąbrowskiej, dieta warzywno-owocowa)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 700 g (2 porcje po 350 g)

Składniki:

  • kalafior 500 g
  • 3 pomidory świeże lub pokrojone pomidory z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula biała
  • kmin rzymski w proszku
  • sól himalajska drobna
  • papryka chili suszona lub świeża
  • świeża natka pietruszki do przybrania

Przygotowanie:

  1. Kalafior odcinamy od łodygi, dzielimy na małe różyczki, wkładamy do wrzącej wody, gotujemy 4 minuty, odcedzamy.
  2. Na patelni szklimy drobno pokrojoną cebulę, ząbki czosnku wraz 2 łyżkami wody.
  3. Dodajemy pokrojone pomidory (świeże parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę).
  4. Pomidory smażymy na średnim ogniu, przyprawiamy kminem (łyżeczka), papryką chili i solą, mieszamy i dusimy przez 10 minut aż cebula zmięknie.
  5. Dodajemy ugotowane różyczki kalafiora, delikatnie mieszamy, podajemy od razu na ciepło.

Wskazówki:

Kalafior gotujemy al dente, warto go ugotować wcześniej na parze.

Kalafior z pomidorami dieta warzywno-owocowa
Fot. Katarzyna Jankowska

 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Chciałam sprostować, że w piątki nie tylko nasze babcie pościły, ale obecnie chrześcijanie również poszczą.
    A przepis wydaje się ciekawy:)

    1. To prawda, że w kulturze chrześcijan piątek jest dniem bez mięsa i najczęściej postnym, ale nie jest to praktykowane obecnie przez ogół wiernych:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *