Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Kalafior pieczony

Duże porcje kalafiora zwykle gotuję, tym razem postanowiłam upiec cały kalafior w piekarniku.

Zastanawiałam się jak go doprawić i wymieszałam słodko-kwaśną marynatę, która nadała potrawie ciekawy smak.

Żeby kalafior nie wysechł podczas pieczenia owinęłam go papierem do pieczenia i smarowałam marynatą od czasu do czasu.

Kalafior pieczony poleca się jako samodzielne wegańskie danie, np. z dodatkiem ulubionego hummusu lub jako dodatek do obiadu.

Zapraszam i życzę Smacznego.

Kalafior pieczony

(wegański, bezglutenowy, bez cukru)

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość: 1 sztuka

Składniki:

  • 1 kalafior

na marynatę:

  • 1 łyżka melasy z chleba świętojańskiego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki mleka jaglanego
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej

dodatkowo:

  • papier do pieczenia
  • naczynie żaroodporne

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 200°C w opcji z termoobiegiem.
  2. Kalafior oczyszczamy z liści i twardych części, myjemy, osuszamy.
  3. Przygotowujemy marynatę: łączymy ze sobą składniki, mieszamy.
  4. W naczyniu żaroodpornym rozkładamy papier do pieczenia, na jego środek układamy kalafior, przy pomocy pędzelka smarujemy go dokładnie przygotowaną marynatą, wpuszczając płyn także między różyczki.
  5. Papier zawijamy robiąc sakiewkę (nie będzie szczelna), związujemy sznureczkiem.
  6. Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
  7. Odkrywamy papier, zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy kolejne 10-15 minut z ustawieniem grill-termoobieg, żeby kalafior przyrumienić. Od czasu do czasu smarujemy kalafior płynem, który się wytworzy podczas pieczenia.
  8. Ostrożnie wyjmujemy naczynie z piekarnika.
  9. Pieczony kalafior podajemy jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie z ulubionym hummusem.
Fot. Katarzyna Jankowska

przed pieczeniem

Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *