Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Kakałko biegacza czyli domowa gorąca czekolada

Większość dnia spędzamy obecnie na świeżym, mroźnym powietrzu. Po południu zmęczeni aktywnością fizyczną (narty i bieganie) mamy ochotę na coś rozgrzewającego i smacznego.

Ponieważ tym razem nie zabrałam na nasze ferie zimowe ani karobu, ani kakao, musiałam czarować z tymi składnikami, które miałam pod ręką.

Tak powstało “kakałko biegacza” czyli domowa gorąca czekolada.

Można ją wzbogacić o dodatek cynamonu lub ostrej papryki, ale ponieważ podawałam ją także mojemu alergikowi, bezpieczniejsza była wersja bez.

Zapraszam i życzę Smacznego

Kakałko biegacza, domowa gorąca czekolada

(wegańskie, bezglutenowe, zawiera kakao)

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość: 250 ml

Składniki:

  • 50 g ciemnej wegańskiej czekolady
  • 250 ml mleka jaglanego lub innego roślinnego bezglutenowego

Przygotowanie:

  1. Czekoladę w kostkach umieszczamy w miseczce, miseczkę nakładamy na nieduży garnek wypełniony do połowy gotującą się wodą, rozpuszczamy czekoladę w tzw. kąpieli wodnej
  2. Mleko podgrzewamy w niedużym rondelku przelewamy do kubka, rozpuszczoną czekoladę wlewamy łyżka za łyżką, robiąc na powierzchni mleka ładne wzorki (wzorkami chwalimy się przed rodziną lub wykorzystujemy do zrobienia zdjęć)
  3. Przy pomocy mątewki drewnianej łączymy mleko z rozpuszczoną czekoladą
  4. Podajemy gorący napój
Kakałko biegacza, czyli domowa gorąca czekolada
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Wspaniały pomysł, dzisiaj zrobiliśmy właśnie świeżą porcję mleczka kokosowego, to będzie kakałko 🙂

    1. Dziękuję i życzę Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *