Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Jesienna zupa MAG

Kalarepa, batat i brokuł to połączenie już znacie z mojej trzeciej książki “Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi”.

Mówię o Zielonej zupie MAG ze str. 79.

Z dodatkiem większego kawałka batatu oraz kurkumy zupa nabiera lekko pomarańczowego odcienia. Podana z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną stanowi pożywny, rozgrzewający posiłek, idealny na jesienne dni.

 

Zapraszam i życzę Smacznego

Jesienna zupa MAG

(wegańska, bezglutenowa, bez cukru)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 3 porcje

Składniki:

  • ½ małego brokułu (ok. 150 g)
  • 1 kalarepka (ok. 150 g)
  • ½ batatu (ok. 125 g)
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 750 ml-1l przegotowanej wody
  • sól himalajska różowa
  • sok z cytryny
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • szczypta suszonego imbiru lub pół łyżeczki świeżego startego
  • kasza jaglana ugotowana na sypko ok. 200 g

Przygotowanie:

  1. Kalarepę i batat myjemy ciepłą wodą, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Do większego garnka wlewamy olej i lekko szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek 
  3. Dodajemy pokrojony batat i kalarepę, mieszamy i smażymy przez chwilę
  4. Dolewamy przegotowaną wodę, gotujemy zupę na średnim ogniu ok. 15 minut.
  5. Brokuł myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki, dodajemy do zupy gdy warzywa będą już prawie miękkie i gotujemy nie dłużej niż 4 minuty
  6. Dodajemy starty lub suszony imbir, kurkumę i sól do smaku
  7. Odstawiamy zupę z palnika i blendujemy na krem
  8. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny, w razie konieczności rozcieńczamy kolejną porcją gorącej, przegotowanej wody
  9. Zupę wlewamy do miseczek i podajemy z porcją ugotowanej na sypko kaszy jaglanej.

Wskazówki:

Brokuł nie jest w tej zupie mocno wyczuwalny. Dodatek batatu i kurkumy zmienia kolor zupy, więc dla niejadków reagujących na zielony kolor to dobry przemyt brokułu. Można zrezygnować z imbiru, ale w połączeniu z kurkumą działa on przeciwzapalnie i rozgrzewająco, co w okresie jesiennym ma znaczenie dla naszego zdrowia.

Jeśli lubisz mniej słodką zupę dodaj mniejszą porcję batatu lub zamień go na ziemniak, o ile jest dozwolony w diecie.

Zupę możesz podać także z grzankami, pestkami słonecznika czy dyni. 

 

jesienna-zupa-mag

 

 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *