Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Jak upiec dynię piżmową

Jak upiec dynię piżmową?

Można ją upiec tradycyjnie, dzieląc po obraniu ze skórki na mniejsze kawałki, smarując olejem i wkładając do piekarnika albo można ją przygotować jako samodzielne, atrakcyjne danie.

Dziś proponuję tę drugą opcję. Dynia piżmowa po upieczeniu w ten sposób jest bardzo smaczna, lekko pikantna co w połączeniu z jej naturalną słodkością wspaniale się uzupełnia.

Dynię piżmową kupicie w większości sklepów. Upieczoną dynię można wykorzystać do wielu dań.

Przepis na tradycyjne puree z pieczonej dyni znajdziesz także blogu i w mojej książce Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie.

Ja przygotowałam z jej dodatkiem kulki ryżowe a’la sushi. Przepis na tę przekąskę już w kolejnym wpisie.

Zapraszam i życzę Smacznego

Dynia piżmowa z piekarnika

(wegańska, bezglutenowa, bez cukru)

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 40 minut

Ilość: 1 sztuka

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej drobnej
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (jeśli dozwolona)
  • pieprz biały albo pieprz cayenne

Przygotowanie:

  1. Olej łączymy z przyprawami.
  2. Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy z pestek, nacinamy od wypukłej strony w plasterki, nie przekrawamy na wskroś. Uważnie nacinajmy w tej części dyni, gdzie po drugiej stronie jest wgłębienie po pestkach, jest zdecydowanie cieńsza i łatwo przeciąć ją na wskroś.
  3. Dynię umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, dokładnie smarujemy olejem.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem.
  5. Wkładamy dynię i pieczemy przez ok. 30-40 minut (w zależności od jej wielkości), od czasu do czasu smarujemy olejem, który pozostał na dnie naczynia.
  6. Podajemy na ciepło z dodatkiem zielonych warzyw i świeżym tymiankiem.
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *