Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Jak upiec bakłażana

Bakłażany pochodzą z rodziny psiankowatych, mogą więc uczulać osoby reagujące na pyłki brzozy, oraz osoby z alergią na pomidory czy ziemniaki.

Nie podaję więc tego warzywa, a właściwie owocu mojemu alergikowi.

Bakłażan zawiera duże ilości błonnika i z tego też powodu może powodować wzdęcia i gazy. Jego zaletą zaś jest niska kaloryczność, duża zawartość potasu, magnezu i wapnia.

Osobiście bardzo chętnie sięgam po bakłażana. Stosuję go do leczo, dipów i hummusu. 

Jak upiec bakłażana?

Zapraszam i życzę Smacznego

Jeśli poszukujesz więcej dań warzywnych, również tych tradycyjnych i popularnych w polskich domach, to zapraszam do książek z cyklu Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie.

Sięgnij po taki promocyjny zestaw dwóch książek z tradycyjnymi daniami Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie oraz Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie.

Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Jak upiec bakłażana?

(bez mleka, bez jajek, bezglutenowy, bez cukru, wegański)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • sól himalajska różowa drobna
  • świeżo mielony pieprz biały (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Oliwę, drobniutko pokrojony czosnek i suszony tymianek łączymy ze sobą.
  2. Bakłażana myjemy, kroimy w plasterki o grubości 1 cm.
  3. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem.
  5. Plastry bakłażana solimy z obu stron i smarujemy przygotowaną marynatą.
  6. Układamy na blaszce i zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 minut aż się lekko zrumienią z wierzchu i będą miękkie.
  7. Upieczone krążki bakłażana podajemy z hummusem lub sosem czosnkowym.
  8. Pieczonego bakłażana możemy też wykorzystać do przygotowania past i dipów.

Wskazówki:

Warto jeść skórkę bakłażana z uwagi na zawartość antyoksydantów. 

Jak upiec bakłażana
Fot. Katarzyna Jankowska

Jak upiec bakłażana
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *