Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Jaglany napój z karobem (bezglutenowy, wegański)

Często z obiadu zostaje ugotowana kasza jaglana, a zdarza się też, że przygotujemy jej po prostu za dużo.

Wystarczy wówczas zmiksować ją z ulubionym mlekiem roślinnym, dodać melasę z chleba świętojańskiego i mamy gotowy napój śniadaniowy, który po schłodzeniu zbliżony jest do szejka czekoladowego.

 

Jeśli dodamy do niego dozwolone, zmrożone owoce, powstanie pyszny szejk owocowy.

Taki napój w letnie dni, odpowiednio schłodzony w lodówce, zastąpi lody i będzie stanowić świetny deser.

 

Teraz za oknem zima, więc rozgrzejmy się wersją ciepłego, jaglanego napoju waniliowego z karobem!

W świąteczne dni możemy dodać do niego przyprawę piernikową lub tylko sam imbir czy cynamon.

 

Jak ugotować kaszę jaglaną opisałam już na blogu.

 

Zapraszam i życzę Smacznego

Napój jaglany z karobem

(bezglutenowy, wegański, bez cukru)

 

Czas przygotowania: 5 minut (bez gotowania kaszy)

Ilość: ok. 800 ml

Składniki:

  • 500 ml ciepłego mleka jaglanego lub innego bezglutenowego
  • 150-200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4-5 łyżek melasy karobowej
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z ½ laski wanilii
  • opcjonalnie płatki migdałów i karob w proszku do oprószenia

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy jak na koktajl
  2. Napój podajemy oprószony karobem w proszku

 

Wskazówki:

Możemy do mleka dodać także karob w proszku, uzyskamy wówczas bardziej zdecydowany karobowy smak i kolor napoju.

Ilość kaszy możemy dowolnie dozować, w zależności od tego jaką konsystencję napoju chcemy uzyskać.

Po dodaniu owoców napój się nieco rozrzedzi.

 

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. panna nikt says:

    Fajny pomysł z miksowaniem kaszy. A jak jest z cynamonem, bo podobno podnosi poziom histaminy:/ Tzn w diecie antyhistaminowej nie jest polecany… Ehhh można “dostać kota” z tego wszystkiego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *