Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Jaglanka z truskawkami (wegańska, bezglutenowa)

Sezon truskawkowy trwa w najlepsze więc nie może zabraknąć na blogu Jaglanki z Truskawkami. Wczorajsze śniadanie wzbogaciłam dodatkowo Koktajlem Truskawkowym z dodatkiem Owoców Goji. Przepis na Koktajl w kolejnym wpisie.
O kaszy jaglanej i jej właściwościach poczytajcie TUTAJ. Na blogu znajduje się już kilka propozycji śniadaniowych właśnie na bazie kaszy jaglanej. Zachęcam do ich wypróbowania. 
Jaglanka to przecież najzdrowsza z kasz!
Przygotowałam dwie wersje tego śniadania. Pierwsza to Kasza Jaglana ugotowana na słodko z dodatkiem świeżych truskawek a druga to Kasza Jaglana zmiksowana ze świeżymi truskawkami. Myślę, że druga wersja bardziej przypadnie do gustu dzieciom:)
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 
 
 

Jaglanka z truskawkami

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.15 minut  

ILOŚĆ: dla 2 osób
Składniki:

  • 1/2  kubka kaszy jaglanej, suchej 
  • 350 ml mleka ryżowego
  • 1-2 łyżki syropu z daktyli
  • 5-8 truskawek

Przygotowanie:

  1. Mleko zagotowujemy
  2. Kaszę jaglaną kilkakrotnie płuczemy przekładamy do gotującego się mleka, doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, po czym garnek przykrywamy, zmniejszamy temperaturę (u mnie na 3) i gotujemy kaszę pod przykryciem około 10-15 minut, aż będzie prawie miękka
  3. Dodajemy syrop z daktyli i gotujemy jeszcze kilka minut, aż kasza będzie zupełnie miękka 
  4. Ugotowaną kaszę przekładamy na talerz, dodajemy drobno pokrojone truskawki i dosładzamy do smaku syropem roślinnym 
  5. W drugiej wersji: Jeszcze ciepłą kaszę miksujemy (u mnie przy użyciu blendera ręcznego) na gładką masę (do momentu rozdrobnienia truskawek), dosładzamy w razie konieczności syropem roślinnym, przystrajamy świeżymi owocami i podajemy na ciepło

 Jaglanka ze zmiksowanymi truskawkami

 Śniadanie: Jaglanka z truskawkami i Koktajl Truskawkowy z Owocami Goji

 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Mimo, że nie jestem mamą alergika chętnie sama zjem takie śniadanko. Ja akurat często robię taką potrawę z ryżem i mrożonymi truskawkami kiedy nie ma sezonu.

  2. Anonymous says:

    Czy zamiast syropu z daktyli mozna dodac syrop z agawy?

  3. ebiznesGrafika; Jaglanka jest zdrowa i dobra dla wszystkich!

  4. Anonimowy; Można oczywiście dosłodzić każdym, ulubionym syropem roślinnym. Można dodać także miód, najlepiej już po ugotowaniu:)

  5. Super, zaakceptowane;) ale proszę o banerek.

  6. Aaa przepraszam, już go znalazlam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *