Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Jagielnik kokosowy z rabarbarową chmurką

Podczas postu dr Dąbrowskiej marzyłam o jagielniku na zimno. Trochę czasu upłynęło zanim go sobie zrobiłam.

Tym razem postanowiłam do kaszy dodać mleko kokosowe. Chciałam uzyskać kremową konsystencję ciasta i sprawdzić jak smakuje taka wersja jagielnika.

Przepis na jagielnik na mleku jaglanym, znajduje się w książce Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato. 

Ponieważ trwa sezon na rabarbar, postanowiłam połączyć delikatny kremowy smak kaszy jaglanej z kwaśnym i wyrazistym rabarbarem.

Jagielnik kokosowy z rabarbarem okazał się uzależniający, jeden kawałek to dopiero zaproszenie do uczty.

Przepis ten trafi do mojej kolejnej książki, ale ponieważ wygrał plebiscyt na przepis tygodnia, tymczasem jest dostępny także na blogu.

Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Życzę Smacznego

Jagielnik kokosowy z rabarbarową chmurką

(bezglutenowy, wegański)

Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie

Ilość: 1 szt. (20 cm średnicy)

Składniki:

spód

  • 100 g mieszanki suszonych daktyli bez pestek i suszonych wiśni lub żurawiny (zwykłych lub z certyfikatem Przekreślonego Kłosa)
  • 75 ml mleka kokosowego (u mnie 65 % zawartości kokosa)*
  • 125 g płatków owsianych bezglutenowych

krem

  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • 200 ml mleka kokosowego 65%
  • 200 ml przegotowanej wody
  • 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć)
  • 1 czubata łyżeczka agar agar w proszku + 50 ml ciepłej wody
  • 125 ml mleka kokosowego 65% (pozostałe mleko)

na wierzch

  • 300 g czerwonego rabarbaru
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 100 ml świeżego soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka agar agar w proszku
  • owoce do ustrojenia

Przygotowanie:

  1. Daktyle i suszone wiśnie zalewamy gorącą przegotowaną wodą, odstawiamy na 15 minut, wodę odlewamy, owoce blendujemy na mus.
  2. Stopniowo dodajemy drobno zmielone płatki owsiane i mleko kokosowe, dokładnie mieszamy łyżką (masa ma być zwarta, klejąca ale nie za bardzo wilgotna, w razie czego dosypujemy więcej płatków).
  3. Przygotowaną masą wykładamy dno tortownicy, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kremu.
  4. Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, przepłukujemy wrzątkiem, zalewamy mlekiem kokosowym wymieszanym z wodą, zmniejszamy ogień do minimum, garnek przykrywamy i gotujemy do momentu wchłonięcia się płynu ok. 15 minut.
  5. Ugotowaną kaszę jeszcze ciepłą przekładamy do miski, dodajemy syrop klonowy, sok z cytryny i resztę mleka kokosowego, blendujemy na gładką masę (u mnie za pomocą blendera ręcznego).
  6. Czubatą łyżeczkę agaru rozprowadzamy w 50 ml ciepłej wody, wlewamy do masy jaglanej, dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu przez minutę, cały czas mieszając.
  7. Krem przekładamy na schłodzony spód, wyrównujemy powierzchnię.
  8. Rabarbar kroimy w mniejsze kawałki (nie obieramy ze skórki), dodajemy cukier, gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem aż rabarbar zmięknie, dodajemy sok z pomarańczy i gotujemy bez przykrycia aż masa się zredukuje, około 10 minut (najlepiej przygotować rabarbar podczas gotowania się kaszy jaglanej).
  9. Wsypujemy łyżeczkę agaru i blendujemy całość na gładki mus, utrzymujemy na małym ogniu przez minutę, mieszamy.
  10. Rabarbarowy mus przekładamy na wierzch kremu, wyrównujemy powierzchnię, przekładamy do lodówki na ok. 1 godzinę, aby ciasto się schłodziło.
  11. Jagielnik ustrajamy dozwolonymi owocami.
  12. Podajemy na zimno, przechowujemy w lodówce. Ciasto utrzymuje świeżość przez 5 dni.

*mleko kokosowe bio z puszki o temperaturze pokojowej, dokładnie wymieszane (część stała z płynną)

Jagielnik kokosowy
Fot. Katarzyna Jankowska
Jagielnik kokosowy
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Smakowity opis, ale czym można zastąpić rabarbar po sezonie? Bardzo chce wypróbować ten przepis już teraz

    1. Sezon na jabłka trwa więc można rabarbar zastąpić właśnie jabłkami:)

  2. W kremie jest 2x mleko kokosowe 200 i 125 ml. Czy to jest pomyłka?

    1. Proszę dokładnie przeczytać przepis. Nie, to nie jest pomyłka. 200 ml wraz z wodą stosujemy do gotowania kaszy a te 125 ml dodajemy do masy jaglanej, czyli już po ugotowaniu kaszy 🙂

  3. Czy można czymś zastąpić agar?

    1. Agar to roślinna “żelatyna”, więc można zastosować tradycyjną żelatynę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *