Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Hummus z rukolą

Tradycyjny humus zawiera pastę sezamową (tahini). Jest ona doskonałym źródłem wapnia, niestety sezam bardzo często uczula. Przygotowałam więc hummus bez dodatku tahini. Wzbogaciłam go świeżą ekologiczną rukolą.

Taki hummus można podawać na kanapkę, do świeżych warzyw oraz jako smarowidło na tortille.

Alergicy muszą pamiętać, że ciecierzyca należąca do strączkowych może wywołać krzyżowe reakcje alergiczne zwłaszcza przy uczuleniu na soję.

Zapraszam i życzę Smacznego

Hummus z rukolą

(bezglutenowy, wegański, bez cukru, bez sezamu)

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość: ok. 400 g

Składniki:

  • 240 g ciecierzycy z zalewy 
  • 100 ml wody po ciecierzycy lub zwykła przegotowana woda
  • 1 ząbek czosnku (można pominąć)
  • 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny (można pominąć)
  • sól himalajska różowa drobna
  • 50 g świeżej rukoli

Przygotowanie:

  1. W blenderze umieszczamy ciecierzycę, drobno posiekany ząbek czosnku, wodę po ciecierzycy, olej i sok z cytryny
  2. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy (jeśli pasta wydaje się za gęsta dodajemy kolejną porcję zimnej wody)
  3. Całość doprawiamy do smaku solą (można dodać pieprz biały)
  4. Hummus polewamy dodatkową oliwą
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *