Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Gulasz z indyka

Delikatny gulasz z indyka można podać z ziemniakami, makaronem, ryżem czy kaszą. To szybkie danie mimo, że mięsne.

Najważniejsze by mięso było ekologiczne lub ze sprawdzonej hodowli. Mamy wówczas pewność, że nie zawiera antybiotyków i innych niepotrzebnych szkodliwych dodatków.

Gulasz z indyka świetnie smakuje z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty lub z kiszonym ogórkiem.

Kiszonki to źródła naturalnych probiotyków i należy je włączać do diety pamiętając, że są także wysoko-histaminowe.

Zapraszam i życzę Smacznego

Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!

Gulasz z indyka

(bezglutenowy, bez cukru)

Czas przygotowania: 50 minut

Ilość: 3 porcje

Składniki:

  • 400 g podudzia z indyka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • listek laurowy
  • tymianek świeży i suszony
  • pieprz biały
  • suszona słodka papryka (można pominąć)
  • suszone śliwki (jeśli sos ma być słodszy i ciemniejszy, pominąć w przypadku alergii na pyłek brzozy)
  • 500 ml bulionu warzywnego (można użyć bio bulion z kostki)
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego lub 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki (z ciecierzycy lub orkiszowej) + 150 ml zimnej wody
  • 50 ml śmietany roślinnej do zabielenia

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyszczamy ze skóry, tłuszczu i włókien, kroimy na mniejsze kawałki
  2. Solimy, pieprzymy, oprószamy suszonym tymiankiem i słodką papryką jeśli jest dozwolona, odstawiamy na 15 minut do lodówki
  3. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek pokrojony w plasterki, mieszamy a po chwili dodajemy przyprawione kawałki mięsa
  4. Ponownie mieszamy, smażymy przez minutę aż białko mięsa się zetnie, zmniejszamy temperaturę, wlewamy bulion, dodajemy listek laurowy i świeże gałązki tymianku oraz suszone śliwki jeśli sos ma być słodszy i ciemniejszy
  5. Dusimy pod przykryciem około 30-40 minut
  6. Zagęszczamy roztworem mąki i wody, zabielamy śmietaną roślinną
  7. Podajemy z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty
Gulasz z indyka (bezglutenowy, bez cukru)
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Witam,
    400g podudzia z indyka to ma być przed czy po wykrojeniu? 😉

    1. U mnie było 400 g przed oczyszczeniem, ale w przypadku dań mięsnych nie ma ta waga zbyt wielkiego znaczenia:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *