Jeśli masz ochotę na gofry inne niż te, które zazwyczaj jadasz, to dobrze się składa, bo dziś zapraszam Cię na gofry szpinakowe wegańskie na wytrawnie.
Można je zjeść na ciepło, zaraz po upieczeniu, można też zachować je na drugi dzień i zabrać na lunch do szkoły czy pracy.
Gofry szpinakowe możemy także ponownie podgrzać w gofrownicy.
Moje gofry szpinakowe podałam z letnimi pomidorami, awokado i kiełkami rzodkiewki, ale można je przygotować także z hummusem, pastą warzywną czy serem wegańskim.
Jeśli jadasz mięso i ryby, to przygotuj tę pyszną zieloną kanapkę z ich udziałem.
Wypróbuj ten przepis już TERAZ!
Znajdziesz go w nowym e-booku 30 przepisów na… GOFRY!
Zapraszam na zielone gofry i życzę Smacznego
Gofry szpinakowe
(wegańskie, bez cukru)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 2 x 4 minuty
Ilość: 3 szt.
Składniki:
- 100 g szpinaku baby
- 200 ml napoju orkiszowego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego (można pominąć)
- 175 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
- 1 pełna łyżka zmielonego siemienia lnianego złocistego
- szczypta soli himalajskiej drobnej
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
Zrobiłam dzisiaj. Od jakiegos czasu szukałam bezjajecznych gofrów ze szpinakiem i ten przepis spadł mi jak z nieba. Gofry są pyszne. Chrupiące po upieczeniu a i po 3 godzinach też świetnie się maja. Z synkiem zajadalismy się. Jedyna modyfikacja to użyłam mleka sojowego bo takie miałam w domu uwielbiamy Pani przepisy
Bardzo się cieszę! Dziękuję za komentarz
Jakiej mąki bezglutenowej mogłabym dodać do gofrów?
np. gryczanej niepalonej czy sorgo 2/3 i 1/3 skrobi plus papka z siemienia albo 1 łyżeczka zmielonej babki płesznik lub jajowatej.