Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Gofry owsiankowe

Dzisiejsze gofry powstały z myślą o owsiance. Owsianka to dla wielu osób smak dzieciństwa. U mnie nie ma tradycji jadania owsianek, bo nikt nigdy ich nie lubił, a szkoda. Owies jest taki zdrowy i cenny w diecie, więc wymyśliłam gofry owsiankowe i w ten sposób zjedliśmy nietypową owsiankę. 

Mój syn zajadał ze smakiem, nie mając tak naprawdę pojęcia co je, dla niego to były gofry, które urozmaiciły śniadanie.

Przygotowanie ich nie zabiera dużo czasu. To super rozwiązanie na pierwsze czy drugie śniadanie. 

Na gofry nakładałam jeszcze ciepły mus jabłkowy. Pyszności! 

Zachęcam do wypróbowania i już mam w planach gofry kukurydziane:)

Już jest!

E-book 30 przepisów na GOFRY!

Bezglutenowe gofry - e-book 30 przepisów na gofryE-book 30 przepisów na GOFRY
Zapraszam i życzę Smacznego
 

Gofry owsiankowe

(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie)
 
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Liczba porcji: 5 sztuk

 Składniki: 

  • 250 ml mleka orkiszowego lub owsianego
  • 50 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 50 ml soku jabłkowego (bez cukru)
  • ½ łyżeczki ekstraktu wanilii (można pominąć lub użyć cukier z wanilią)
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g płatków owsianych błyskawicznych (u mnie górskie, drobne)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżka kamienia winnego
  • olej do smarowania gofrownicy + pędzelek najlepiej z naturalnym włosiem

Mus na gofry:

  • 2 duże jabłka i 2 łyżki cukru trzcinowego
  • borówki lub inne owoce
  • cukier puder opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzewamy (ma być gorące), wsypujemy do niego płatki owsiane, mieszamy i ostawiamy na 10-15 minut
  2. Dodajemy ekstrakt waniliowy i cukier, dokładnie miksujemy  (u mnie mikserem ręcznym)
  3. Wsypujemy mąkę z kamieniem winnym, mieszamy, wlewamy olej i na końcu sok jabłkowy
  4. Całość dokładnie miksujemy na gładką masę (będzie gęsta, do nakładania łyżką)
  5. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy do rondelka, przesypujemy cukrem, przykrywamy rondelek i dusimy je na małym ogniu kilka minut, aż się rozgotują na mus
  6. Rozgrzaną (ok. 3-4 minuty) gofrownicę, smarujemy olejem, nakładamy łyżką ciasto na dolną kratkę (trzeba je delikatnie rozprowadzić po kratkach, bo samo się nie rozleje)
  7. Pieczemy gofry około 3-4 minuty (to zależy od gofrownicy). Ja zaglądam do nich w momencie gdy gofrownica się już nie podnosi podczas pieczenia, a para wodna skończyła się wydzielać
  8. Gorące gofry wykładamy na talerz, nakładamy ciepły mus jabłkowy, obsypujemy owocami i cukrem pudrem
 
 
 
 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Kolejny przepis nad którym ubolewam, że nie mam gofrownicy 🙁
    Pychotka!

  2. Anonymous says:

    zrobiłam te gofry,smaczne.
    ale wyszły mi ciężki,czy takie mają być?

  3. Anonimowy; Raczej nie, moje były jak gofry, chrupiące mimo, że ciasto dość gęste. Szkoda, że nie do końca wyszły, może proszę spróbować zrobić je nieco bardziej naleśnikowe (gęstość ciasta).

  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

  5. Anna Oświecińska says:

    Co zrobiłam nie tak? buuu, wyszły gumiaste. Choć smaczne 🙂 Ale dzieci liczyły na gofry jak z deptaka w Międzyzdrojach. No fakt nie mam takiej fajowej gofrownicy. Nasz budżet nie wytrzymał przed świętami takiego wydatku i kupiliśmy tańszą wersję. Chyba zacznę od przepisu z instrukcji żeby sprawdzić czy w ogóle potrafi upiec gofry.

    1. Gofry dla alergika wymagają dobrego sprzętu:) Ale owies jest taki, że wypieki są bardziej mokre. Musiałabym jeszcze raz je zrobić, żeby sobie przypomnieć ich strukturę:) Każdy składnik ma znaczenie, wystarczy że coś się pominie, doda innego zamiennika i efekt może nie być ten sam. Proszę zacząć od gofrów owsianych orkiszowych 2, jak nie wyjdę (a te robiłam wiele wiele razy) to znaczy, że albo gofrownica albo jakość składników.

      1. Anna Oświecińska says:

        Gofrownica jest ok. To ja dałam ciała. Zrobiłam od tamtej pory już kilkanaście wersji różnych między innymi rzeczone orkiszowe i wychodzą ok. 🙂

        1. Bardzo się cieszę:) Pozdrawiam

  6. Są bombowe!
    Szybkie, proste i sycące! 🙂

    https://uploads.disquscdn.com/images/272fb6b738c3c664242688fa95b6544d2e6fb4021fa27dbf1f73a05d32fa50e9.jpg

    Mam pytanie. Czy udadzą się z mąką pszenną pełnoziarnistą bądź orkiszową? Bo teraz użyłam pszennej tortowej. Gofry były miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Nie ma mowy o zakalcu, czy gumiastym wnętrzu. ☺;)

    1. Super! Dziękuję za zdjęcie. Na orkiszowej typ 500-700 bez problemu, mąka pełnoziarnista może wymagać więcej płynu, więc w razie czego dolać mleka lub soku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *