Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Gofry orkiszowe bez jajek

Nareszcie kupiłam gofrownicę i to taką, jaką mieliśmy w moim rodzinnym domu. Szukałam od jakiegoś czasu dobrego sprzętu do gofrów, trafiałam albo na bardzo drogi, albo na taki, który do mnie nie “przemawiał”. 
Na szczęście mogłam liczyć także na opinie czytelników bloga na facebooku i zgodnie potwierdzali, że mój ostatni wybór, to dobry sprzęt. 
Będąc nad morzem mój syn marzył o gofrach, patrzył na tych co zajadali je z bitą śmietaną i owocami, a potem pytał, jak to smakuje. 
Zamówiłam więc gofrownicę będąc jeszcze nad morzem. Wróciliśmy znad morza w niedzielę w nocy, a już wczoraj rano kurier przyniósł gofrownicę i od razu ją wypróbowałam. Od pierwszego gofra jestem nią zachwycona! 
Smażąc naleśniki na obiad spróbowałam czy wyjdą naleśniko-gofry i bez problemu takie naleśniki się upiekły. 
Na podwieczorek opracowałam już przepis na gofry orkiszowe bez jajek z owocami.
Gofry wyszły pięknie chrupiące, mało słodkie, ale pyszne. 
Upiekły się bez problemów, no może moim jedynym problemem było utrafić z taką ilością ciasta wlewanego na kratkę, żeby się nie wylewało podczas pieczenia:)
W głowie mam już kolejne pomysły na gofry. Wypróbuję je w najbliższych dniach i już cieszę się na tę myśl. 
Pokuszę się jeszcze o refleksję. Może wydawać się to dziwne, ale będąc poza domem, nawet podczas urlopu, marzę o tym by być w kuchni i tworzyć, wymyślać, czarować nowe dania. Czekam na tę chwilę jak na Gwiazdkę 🙂
Przepis dołączam do akcji Smaki naszego dzieciństwa oraz Gofrownia
 

Już jest!

E-book 30 przepisów na GOFRY!

Bezglutenowe gofry - e-book 30 przepisów na gofryE-book 30 przepisów na GOFRY

Zapraszam i życzę Smacznego

Gofry orkiszowe bez jajek 

(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie)
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: 10 minut
LICZBA PORCJI: 8 sztuk
Składniki: 
  • 250 ml mleka orkiszowego
  • 50 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • ½ łyżeczki ekstraktu wanilii (można pominąć lub użyć cukier z wanilią)
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 50 g mąki orkiszowej razowej (u mnie typ 2000)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego (można mniej)
  • 1 płaska łyżka kamienia winnego
  • cukier puder do posypania gofrów lub syrop roślinny do polania
  • owocowe: borówki, maliny (na jakie mamy ochotę i które dozwolone)
  • dżem z czarnej porzeczki (u mnie domowy)
  • olej do smarowania gofrownicy + pędzelek najlepiej z naturalnym włosiem do smarowania gofrownicy
Przygotowanie:
  1. Mleko, ekstrakt i olej umieszczamy w misce, miksujemy
  2. Przesianą mąkę wraz z kamieniem i cukrem dodajemy do mleka i miksujemy na gładką masę, otrzymując ciasto podobne do naleśnikowego, tylko trochę bardziej gęste (jak gęsta śmietana)
  3. Odstawiamy ciasto na 10 minut
  4. Myjemy owoce, nagrzewamy gofrownicę
  5. Rozgrzaną (ok. 3-4 minuty) gofrownicę, smarujemy olejem, nalewamy ciasto na dolną kratkę, starając się utrafić odpowiednią jego ilość, żeby nie wylewało się podczas pieczenia
  6. Pieczemy gofry około 3-4 minuty (to zależy od gofrownicy), ja zaglądam do nich w momencie, gdy górna płyta się już nie podnosi podczas pieczenia, a para wodna skończyła się wydzielać
  7. Gorące gofry wykładamy na talerz, smarujemy dżemem, obsypujemy owocami i cukrem pudrem lub polewamy syropem roślinnym

Wskazówki:

Gofry na mleku ryżowym wychodzą bez problemu, są chrupiące i bardziej suche.
Gofry te na mleku sojowym (Nie dla mojego Alergika) bardzo mi smakowały (patrz zdjęcie poniżej). Wychodzą również chrupiące, trochę jaśniejsze niż na innych mlekach.
Gofrownicę rozgrzewamy zawsze zamkniętą i nigdy dłużej niż przewiduje to instrukcja obsługi.
Gofry wyciągamy przy pomocy drewnianych narzędzi, ja używam do tego celu długiego patyczka do szaszłyków.

Należy bardzo uważać by nie uszkodzić powłoki gofrownicy ostrym narzędziem, zwłaszcza podczas czyszczenia.

Gofry orkiszowe
 
Gofry orkiszowe
 

Gofry na mleku sojowym; są jaśniejsze ale bardziej kruche i chrupiące. Wypróbowałam je na życzenie czytelniczki bloga.

 
 
A to moja nowa gofrownica. Nie jest to reklama, tylko moje prywatne polecenie dobrego, polskiego sprzętu:)
Od pewnego czasu możesz kupić ją także w Sklepie MAG!
 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Pysznie wyglądają 🙂

  2. Zazdroszczę Tobie Kasiu gofrownicy, a domownikom Takiej Mamy i Żonki, która dogadza swoim domownikom z każdej strony! Gofry, pierwsza klasa, jadłabym codziennie na śniadanie;)

  3. Koniecznie muszę zrobić – pychota. Ciekawe czy w mojej gofrownicy też wyjdą takie fajne 🙂

  4. Brillant; i są pyszne:)
    MojeTworyPrzetwory;Ależ dziękuję:) też się cieszę, że w końcu ją kupiłam.
    przecinkowa;Też jestem ciekawa, podziel się proszę wrażeniami jak zrobisz:)

  5. Kupiłam gofrownicę i zrobiłam – bomba!moje dziecko 5 -letnie zjadło dwa, maż zrobił zdjecie i przesłał koledze jakie niedzielne śniadanie serwuje mu żona:) to wszystko mówi samo za siebie jakie są te gofry- dziekuję 🙂

  6. Muszą byc pyszne..dziękuję za udział w akcji.

  7. Aleksandra Gutkowska says:

    Witam, czy może podać Pani dokładny model tej gofrownic? Wiem, że to wpis z 2012, ale sprawdzę sobie parametry i dobiorę z aktualnej oferty 🙂

    1. Każda ich gofrownica o wysokiej mocy się sprawdzi.

  8. witam ile dać proszku do pieczenia zamiast kamienia winnego ??

    1. po latach doświadczeń wiem, że nawet bez proszku wyjdą. Normalnie 1 płaska łyżeczka:)

  9. Witam, dzisiaj zrobiłam gofry z Pani przepisu i są pyszne. Tylko że się rozwalają na pół po otwarciu gofrownicy. Dlaczego?

    1. Czasem to się zdarza, warto dobrze rozgrzać gofrownicę i podczas smażenia wyczuć moment w którym para już nie będzie wydobywać się z urządzenia, czyli piec chwilę dłużej. Trzeba też delikatnie wysmarować powierzchnię gofrownicy, żeby się nie przyklejały a mleko użyte do ciasta powinno mieć temperaturę pokojową. Jeśli te wszystkie zabiegi nie pomogą, proszę zrobić trochę bardziej gęste ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *