Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Gofry orkiszowe 2 (bez cukru)

Gofry to sposób na szybki podwieczorek. Robiłam je tego dnia 2 razy, najpierw dla dzieci a potem dla męża. To chyba najprostszy przepis na gofry. Nie zawierają cukru ponieważ z założenia miały zostać podane z Kremem Daktylowym oraz Domowym Dżemem.
Na blogu znajdziecie więcej przepisów na Gofry.

Już jest!

E-book 30 przepisów na GOFRY!

Bezglutenowe gofry - e-book 30 przepisów na gofryE-book 30 przepisów na GOFRY
Zapraszam i życzę Smacznego

Gofry orkiszowe 2

(bez mleka, bez jajek, bez soi, bez cukru, wegańskie)
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS PIECZENIA: 3 x 4 minuty
LICZBA PORCJI: 6 sztuk

Składniki:

  • 250 ml mleka orkiszowego (można użyć inne roślinne)
  • 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy), można użyć stopione masło klarowane (nie dla wegan)
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 175 g mąki orkiszowej jasnej (typ 550, można użyć pszenną)

dodatkowo:

  • krem daktylowy lub domowy dżem, do posmarowania gofrów
  • płatki migdałów do posypania (jeśli dozwolone)
  • olej do smarowania gofrownicy

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, olej
  2. Powoli dolewamy mleko i wodę, mieszając przy użyciu rózgi lub miksera, otrzymujemy ciasto podobne do naleśnikowego, tylko trochę bardziej gęste
  3. Odstawiamy ciasto na 5 minut
  4. Nagrzewamy gofrownicę
  5. Rozgrzaną (ok. 3-4 minuty) gofrownicę, smarujemy cienką warstwą oleju, nalewamy ciasto na dolną kratkę, starając się utrafić odpowiednią jego ilość, żeby nie wylewało się podczas pieczenia
  6. Pieczemy gofry około 3-4 minuty (to zależy od gofrownicy), ja zaglądam do nich w momencie gdy gofrownica się już nie podnosi podczas pieczenia a para wodna skończyła się wydzielać (czyli po 4 minutach)
  7. Gorące gofry wykładamy na talerz, smarujemy dżemem lub obsypujemy płatkami migdałów

Wskazówki:

Gofrownicę rozgrzewamy zawsze zamkniętą i nigdy dłużej niż przewiduje to instrukcja obsługi.
Gofry wyciągamy przy pomocy drewnianych narzędzi, ja używam do tego celu długiego patyczka do szaszłyków.
Należy bardzo uważać by nie uszkodzić powłoki gofrownicy ostrym narzędziem, zwłaszcza podczas czyszczenia.
Oczywiście do ciasta można dodać cukier, najlepiej cukier puder (1-2łyżki)
 
gofry orkiszowe 2
 
gofry orkiszowe 2
 
gofry orkiszowe 2

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. mogłabym jeść i jeść 🙂
    bardzo ciekawy z kremem daktylowym

  2. Kaś; Takie jak moje można prawie bezkarnie podjadać:) Krem na słodkie zachciewajki najlepszy!

  3. Świetny pomysł na blog 🙂

  4. Tata pisze bloga; O jest i tata w blogosferze:) Pomysł podsunęło samo życie:)Dziękuję!

  5. Pyszne, mój 1,5 roczny synek jadł gofry po raz pierwszy i bardzo mu smakowały!

  6. Ewa; Bardzo się cieszę! te zawsze wychodzą:)

  7. A jak można zrobić te mleka roślinne???

  8. Anonimowy; Nie robię sama mleka roślinnego, jeszcze nie:). Kupuję tzw. napój owsiany, orkiszowy, kukurydziany, jaglany. Są dostępne w różnych sklepach na półkach ze zdrową żywnością:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *