Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Gofry kokosowe bezglutenowe, wegańskie

To moje trzecie podejście do bezglutenowych i wegańskich gofrów. Poprzednie dwie wersje próbowałam zrobić na bazie mleka ryżowego, niezależnie od użytej mąki ciasto kleiło się i nie chciało odejść od gofrownicy. Więcej czasu zajmowało mi wyczyszczenie gofrownicy niż ponowne wyczarowanie przepisu:)
Postanowiłam więc użyć inny rodzaj mleka roślinnego. Nie zdobyłam migdałowego więc padło na kokosowe. Gofry za pierwszym razem pięknie się upiekły, nie przywarły do gofrownicy. Gofry kokosowe w swojej konsystencji są kruche i trochę bardziej twarde od tych na mące orkiszowej.
Spróbuję jeszcze dopracować ten przepis tak, aby ciasto było delikatniejsze. To moja pierwotna wersja ciasta, ale ponieważ wiem, że wiele osób czeka na takie gofry od razu ją prezentuję. Skoro nam smakowały mimo że nie są idealne, to Wam też powinny. 
 

Już jest!

E-book 30 przepisów na GOFRY!

Bezglutenowe gofry - e-book 30 przepisów na gofryE-book 30 przepisów na GOFRY

 
Zapraszam i życzę Smacznego

Gofry kokosowe

(bez mleka, bez jajek, bezglutenowe, bez soi, bez cukru, wegańskie)
 

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut  CZAS PIECZENIA: 2 x 4 minuty LICZBA PORCJI: 4 sztuk Składniki: 

  • 150 ml mleka kokosowego o temperaturze pokojowej (u mnie BIO z puszki)
  • 100 ml wody (u mnie mineralna, niegazowana) 
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 120 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 50 g mąki z tapioki
  • 30 g mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • 1 łyżka naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 1 łyżka inuliny w proszku
  • 1 łyżeczka nasion chia + 2 łyżki ciepłej wody lub siemię lniane + woda
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • dozwolone owoce (u mnie nektarynki)
  • syrop roślinny do polania (u mnie daktylowy)
  • olej do smarowania gofrownicy 

Przygotowanie:

  1. Ziarna chia zalewamy ciepłą wodą i odstawiam na około 10 minut aby napęczniały
  2. Mąki przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, inulinę, mieszamy 
  3. Mleko kokosowe dokładnie mieszamy (a je zmiksowałam), dolewamy do niego olej i ekstrakt waniliowy
  4. Całość przelewamy do mąki i energicznie mieszamy, dolewając stopniowo wodę
  5. Dodajemy napęczniałe ziarna chia i jeszcze raz dokładnie mieszamy (ciasto ma mieć gęstą, jednolitą konsystencję, jego gęstość można regulować dolewając wodę lub dosypując mąkę ryżową)
  6. Nagrzewamy gofrownicę ok. 4 minuty
  7. Rozgrzaną gofrownicę, smarujemy cienką warstwą oleju, nalewamy ciasto na dolną kratkę, starając się utrafić odpowiednią jego ilość, żeby nie wylewało się podczas pieczenia
  8. Pieczemy gofry około 3-4 minuty (to zależy od gofrownicy)
  9. Gorące gofry wykładamy na talerz, dodajemy owoce, polewamy syropem roślinnym i podajemy 
 
 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. No pięknie! Ale gofry, takiego mi smaka zrobiłaś, że na bank nie zasnę!
    Szukam po znajomych gofrownicy!

  2. Wegan Nerd; Czekam na Twoją opinię:)

  3. Anonymous says:

    Dlaczego moje gofry wyszły gorzkie czy to od chia?

  4. Anonimowy; Nie sądzę, chia jest bezsmakowa. Wszystkie składniki użyłaś/eś zgodnie z przepisem?

  5. Czy inulinę, tapiokę i chia mozna czymś innym zastąpić?

  6. fikusowo; Szdoka je zastępować:( Inulina jako naturalny prebiotyk jest wartościowa ale możesz spokojnie ją pominąć, dodaj łyżkę więcej oleju, może ciut więcej cukru pudru jeśli lubisz słodko. Zamiast tapioki możesz spróbować dodać zmielony słonecznik albo pół na pół na pół make kukurydzianą i zmielony słonecznik, zamiast chia siemię lniane:) Ciekawa jestem czy wyjdą:) Aż sama wypróbuje tę wersję

  7. dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. Te skladniki ktore wymienilas trudno mi dostac, w ogole pierwszy raz o nicg slysze. Zamienniki mam na polce kuchennej i zamierzam zjesc to jutro:))

  8. Daj znać jak wyszedł ten eksperyment:)

  9. Czym mogę zastąpić inulinę, czy jest ona niezbędna w tym przepisie ?

    1. bez inuliny też się udadzą:) Nie jest niezbędna.

  10. Czy zamiast mąki ryżowej pełnoziarnistej mogę użyć zwykłej białej (ryżowej)?

  11. Bardzo dziekuje za przepis. Zamienilam make ryzowa na gryczana, bo ryzowa mi nie sluzy ale i tak gofry wyszly pyszne!!! Tak tesknilam za smakiem gofrow z owocami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *