Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Gofry graham z czereśniami (wegańskie)

W weekendowy poranek często zdarza mi się podawać gofry na śniadanie. Korzystam ostatnio z przepisu na Gofry Orkiszowe bez cukru i go modyfikuję. Tym razem dodałam mąkę graham oraz inulinę. 
Najlepsze gofry to te ze świeżymi owocami, a ponieważ nie można narzekać na ich brak wykorzystuję ile się da. Czereśniowe gofry graham, osłodzone syropem daktylowym smakowały pysznie.

Już jest!

E-book 30 przepisów na GOFRY!

 
Zapraszam i życzę Smacznego
 

Gofry graham z czereśniami

(bez mleka, bez jajek, bez soi, bez cukru, wegańskie)

Czas przygotowania: 10 minut 
Czas pieczenia: 3 x 4 minuty
Liczba porcji: 6 sztuk

Składniki: 

  • 250 ml mleka orkiszowego 
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 i 1/2 łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 130 g mąki orkiszowej jasnej (typ 550)
  • 40 g mąki pszennej graham
  • 1 płaska łyżka inuliny w proszku
  • 1 łyżka wody
  • czereśnie (wydrylowane)
  • olej do smarowania gofrownicy 

Przygotowanie:

  1. Mąki przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, olej
  2. Powoli dolewamy mleko i wodę, mieszając ciasto przy użyciu rózgi lub miksera, otrzymujemy ciasto podobne do naleśnikowego, tylko trochę bardziej gęste
  3. Odstawiamy ciasto na 5 minut
  4. Nagrzewamy gofrownicę
  5. Rozgrzaną (ok. 3-4 minuty) gofrownicę, smarujemy cienką warstwą oleju, nalewamy ciasto na dolną kratkę, starając się utrafić odpowiednią jego ilość, żeby nie wylewało się podczas pieczenia
  6. Pieczemy gofry około 3-4 minuty (to zależy od gofrownicy), ja zaglądam do nich w momencie gdy gofrownica się już nie podnosi podczas pieczenia a para wodna skończyła się wydzielać 
  7. Gorące gofry wykładamy na talerz, dodajemy owoce, polewamy syropem roślinnym i podajemy 

Wskazówki:

Gofrownicę rozgrzewamy zawsze zamkniętą i nigdy dłużej niż przewiduje to instrukcja obsługi.
Gofry wyciągamy przy pomocy drewnianych narzędzi, ja używam do tego celu długiego patyczka do szaszłyków.
Należy bardzo uważać by nie uszkodzić powłoki gofrownicy ostrym narzędziem, zwłaszcza podczas czyszczenia.

gofry graham

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Kocham gofry! To była pierwsza rzecz, jaką kilka lat temu zrobiłam całkowicie sama 🙂
    Z owocami- najlepsze!
    dariawkuchni.

  2. *D; Nam też trudno się im oprzeć, mamy sentyment zwłaszcza do takich nad morzem, ale tam już nie smakują tak jak kiedyś:(

  3. Justyna Bąk; Te z dodatkiem mąki graham mają taki razowy posmak, wcinaliśmy ze smakiem:)

  4. Alexandra Czarownica says:

    wyglądają jeszcze lepiej od tych kupowanych w butkach na mieście 😀 a jakiej marki masz gofrownice? to musi byc jakaś specjalna moc żeby tak wychodziły? czy sekret w odpowiednim cieście?

    1. Polskiej firmy Dezal. Polecam jest rewelacyjna!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *