Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Gęsina w pomarańczach

Piersi gęsi w pomarańczach to propozycja na wykwintne ale proste danie dla osób, które jedzą mięso i nie reagują alergicznie na cytrusy.

Przypominam, że w przypadku owoców cytrusowych najczęściej reagujemy na pestycydy, którymi owoce zostały potraktowane w drodze z cieplejszych terenów do nas.

Jeśli chcemy się przekonać czy rzeczywiście mamy alergię na cytrusy należy kupić ekologiczne owoce, porządnie wyszorować skórkę pod ciepłą wodą, a potem dopiero spożyć i obserwować reakcje.

Nie polecam testowania na krótko przed Świętami.

Gęś smakuje naprawdę wykwintnie, a że  jadamy ją bardzo rzadko, tym bardziej uchodzi za wyjątkowe danie.

Życzę Smacznego

Gęsina w pomarańczach

(bezglutenowa, bez cukru)

Czas przygotowania: ok. 60 minut 

Czas pieczenia: 60 minut

Ilość: 2 szt.

Składniki:

  • 2 piersi gęsi
  • sok z jednej słodkiej pomarańczy ekologicznej 
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 pomarańcza ekologiczna bez skórki
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 5-6 suszonych śliwek niesiarkowanych
  • sól himalajska różowa drobna
  • pieprz biały świeżo zmielony

Przygotowanie:

  1. Wyciskamy do miski sok z jednej pomarańczy, dodajemy syrop klonowy i starty imbir, mieszamy tworząc marynatę
  2. Piersi gęsi płuczemy, osuszamy, nacinamy skórę, solimy i pieprzymy, umieszczamy w marynacie, wkładamy do lodówki na 1 godzinę
  3. Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem
  4. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy zamarynowane piersi gęsi, skórką do spodu, wkładamy je do nagrzanego piekarnika na 20 minut (w tym czasie wytopi się tłuszcz)
  5. Gęsinę przekładamy skórką do góry, dolewamy pozostałą marynatę, dodajemy suszone śliwki i pokrojoną w plastry pomarańczę, zalewamy wodą do połowy wysokości mięsa, pieczemy bez przykrycia przez 20 minut
  6. Zrumieniowe mięso smarujemy powstałym sosem, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową, pieczemy kolejne 15 minut
  7. Upieczone piersi gęsi podajemy z dodatkiem modrej kapusty lub z sałatką ze świeżego szpinaku. 

 

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *