Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Galette z rabarbarem i borówkami

Nasze lubione kruche ciasto to Galette ze śliwkami.

Na bazie tego przepisu przygotowałam wersję galette z rabarbarem i borówkami.

Zapraszam i życzę Smacznego

Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!

Galette z rabarbarem i borówkami

(wegańskie)

Czas przygotowania: 50 minut

Ilość: 9 porcji

Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 150 g margaryny wegańskiej
  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego lub kokosowego
  • 50 ml zimnej wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli himalajskiej

Na wypełnienie:

  • 200 g rabarbaru (2 laski)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego lub kokosowego
  • 100 g borówek
  • 1 łyżka mąki z tapioki

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól oraz zimną wegańską margarynę, siekamy najlepiej przy użyciu specjalnego siekacza
  2. Dodajemy zimną wodę wymieszaną z sokiem z cytryny i zagniatamy ciasto (kruche ciasto należy wyrabiać krótko, inaczej będzie twarde po upieczeniu)
  3. Gotowe ciasto możemy zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce do schłodzenia na około pół godziny lub wykorzystać od razu
  4. Myjemy rabarbar i kroimy w mniejsze kawałki ok. 5 cm szerokośći, oprószamy cukrem trzcinowym i tapioką, mieszamy (rabarbar musi obtoczyć się w mieszance suchych składników)
  5. Borówki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (w opcji z termoobiegiem)
  7. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy na nim ciasto i formujemy je ręcznie lub przy pomocy wałka w kształt koła o średnicy mniej więcej 23-25cm
  8. Owoce układamy na cieście zostawiając jedynie po 2-3 cm wolnego brzegu, który następnie zaginamy do środka (owoce powinny być częściowo pokryte ciastem, a po środku odkryte)
  9. Przy użyciu widelca robimy tzw. szczypanki na cieście, dociskając lekko ciasto do owoców
  10. Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ciasto 35-40 minut
  11. Upieczone kruche ciasto wyciągamy z piekarnika, chwilę studzimy, podajemy jeszcze ciepłe
Galette z rabarbarem i borówkami
Fot. Katarzyna Jankowska
Galette z rabarbarem i borówkami
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *