Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Francuskie zawijasy z łososiem i szpinakiem

Wyglądają atrakcyjnie, proste w wykonaniu a smakują wyśmienicie.
Ich smak zależy głównie od jakości łososia.
Zanim trafiłam na BioBazar, gdzie kupuję znakomite ryby, różnie się zdarzało z jakością łososia. Potrafił być tak bardzo słony, że nie nadawał się do jedzenia w żadnej postaci.
Należy więc zwracać uwagę na pochodzenie i jakość ryb.
Zawijasy świetnie pasują jako ciepła przystawka lub jako samodzielne danie kolacyjne. Zawsze można je podgrzać, nawet na drugi dzień.
Sięgnij na blog po inne dania z rybami.
Polecam i życzę Smacznego

Francuskie zawijasy z łososiem i szpinakiem

(bez mleka, bez jajek, bez cukru, bez soi)

Czas przygotowania: 20 minutCzas pieczenia: 15 minut

Składniki: 

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (275g), bezmlecznego
  • 200 g liści świeżego szpinaku
  • 250 g łososia wędzonego, pokrojonego w cienkie plastry
  • 5-6 plasterków suszonych pomidorów (można pominąć)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek lub masło klarowane

Przygotowanie:

  1. Szpinak myjemy, obcinamy ogonki, liście osuszamy, kroimy lub rwiemy na mniejsze części
  2. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oliwę z oliwek, zmiażdżony czosnek oraz szpinak, lekko podsmażamy, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  3. Rozwijamy płat ciasta francuskiego (jeśli nie jest w wersji z papierem, rozkładamy go na stolnicy podsypanej mąką)
  4. Na płacie ciasta układamy wzdłuż cienko pokrojone plastry łososia, podduszony szpinak oraz suszone pomidory pokrojone w paski, pozostawiając wokół ok. 2 cm brzeg (układamy w kierunku dłuższego brzegu tworząc prostokąt)
  5. Brzegi ciasta zakładamy do środka i zwijamy w rulon, który kroimy na równe ok. 2 cm porcje
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (termoobieg), blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
  7. Porcje zawijasów układamy na blaszce, zapiekamy ok. 15 minut lub aż do momentu zrumienienia się ciasta
  8. Upieczone zawijasy przekładamy na talerz, podajemy ciepłe, najlepiej w towarzystwie soczystej sałatki

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Francuskie zawijasy z łososiem i szpinakiem bez mleka bez jajek
Francuskie zawijasy z łososiem i szpinakiem bez mleka bez jajek
Francuskie zawijasy z łososiem i szpinakiem bez mleka bez jajek

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. O żesz… coś cudownego, pochłonęłabym je wszystkie, na pewno je zrobię, pozdrawiam.

  2. Uwielbiam ciasto francuskie (jak i wiele innych rzeczy), jednak gotowe dla moich alergików się nie nada. Mąka pszenna 🙁

  3. Pozytywnie Kreatywnie; Prostota a pychota, wypróbuj:)
    Onaart; A u Ciebie chodzi o pszenicę nie o gluten prawda? Poszukam czy istnieje jakiś zamiennik a może znajdę przepis? Jajka u Ciebie też odpadają prawda?

  4. Ale fajne i takie proste w wykonaniu;) Pyszności, jak będę robiła imprezkę, to zrobię, bo oprócz mnie nikt w domu nie lubi ciasta francuskiego;(

  5. bardzo szybki i pyszny zarazem przepis.
    ciasto francuskie naprawdę ułatwia życie.

  6. ciekawy pomysł 🙂 szybki i na pewno bardzo smaczny 😀

  7. Drogie panie; Szybko i smacznie aby znalazł się czas jeszcze na inne przyjemności:) Ciasto francuskie zawsze mam pod ręką:)

  8. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *