Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Foccacia orkiszowa Magdy

Zamiast pieczywa foccacia! Idealna na kolację lub jako “kanapka” do szkoły, sprawdza się także podczas podróżowania i zwiedzania:)

Wersja na zdjęciu została przygotowana przez ciocię Alergika. MAG spróbuje wyczarować wersję bezglutenową, trafi do kolejnej książki:)

Zapraszam i życzę Smacznego

Foccacia orkiszowa Magdy

(wegańska)

Czas przygotowania: ok. 1,5 h + 20minut pieczenia

Ilość: 1 foccacia o rozmiarach 45×35 cm

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży lub 12g drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 350 ml ciepłej wody 
  • 350 g mąki orkiszowej jasnej
  • 350 g mąki orkiszowej chlebowej typ 1100
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnej
  • 50 g oliwy z oliwek

na wierzch foccacii

  • 2 ząbki czosnku
  • 10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 10 oliwek zielonych bez pestek
  • 2 łyżki suszonego tymianku wymieszanego z suszonym rozmarynem lub oregano
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej grubozianistej (można zmniejszyć ilość)

Przygotowanie:

  1. Drożdże umieszczamy w misce, łączymy z cukrem, dodajemy 100 ml ciepłej wody i łyżkę mąki mieszamy tworząc rozczyn, odstawiamy go na 15 minut w ciepłe miejsce
  2. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy przesianą mąkę, drobną sól, pozostałą wodę i ok. 20 ml oliwy, ciasto wyrabiamy ok. 7 minut, smarujemy je olejem i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę (przykrywamy czystą ściereczką)
  3. Czosnek rozdrabniamy, umieszczamy w misce, dolewamy pozostałą oliwę, zioła, połówki pomidorków i oliwki, mieszamy
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C w opcji góra dół lub termoobieg
  5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę wysmarowaną oliwą (45×35 cm), rozprowadzamy je równomiernie na grubość ok. 1,5 cm, w cieście palcami robimy równomierne zagłębienia i umieszczamy w nich połówki pomidorków (wypukłą częścią do dołu) na przemian z oliwkami
  6. Ciasto polewamy pozostałą marynatą, posypujemy grubą solą i ewentualnie świeżym rozmarynem
  7. Blaszkę umieszczamy w nagrzanym piekarniku, foccacię pieczemy ok. 20 minut na złoty kolor

Wskazówki:

Używając drożdży instant także robię rozczyn:)

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Tak się zastanawiałam, do czego to porównać. Ni to pizza, ni ciasto, a wygląda fantastycznie. Dla dzieci im ciekawiej coś wygląda, tym łatwiej uchodzi do żołądka. Nam zresztą też, co tu dużo gadać 🙂

    1. Foccacia powstaje na bazie ciasta podobnego do pizzy. Jest bardziej puszysta i nadaje się jako samodzielna przekąska. Ja bardziej bym ją zaliczyła właśnie do rodzaju chleba:) Różnorodność ma znaczenie:)

  2. No to pani Magda się postarała. przepis bardzo fajny, wspomoże moją ubogą dietę podczas domowych spotkań towarzyskich. Na domówkę w sam raz, a i goście mogą być zadziwieni.

    1. Fajnie jest mieć w rodzinie osoby, które rozumieją ograniczenia dietetyczne innych:) Życzę udanej domówki!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *