Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Fioletowe chipsy

Fioletowe chipsy pierwszy raz jadłam na Dominikanie. Kiedy więc zobaczyłam w Lidlu fioletowe ziemniaczki z Francji, od razu je kupiłam, by wypróbować.

Te fioletowe ziemniaki to odmiana Vitelotte inaczej zwana “chińskimi truflami”. Swoją barwę zawdzięczają dużej zawartości antocyjanów, barwników mających działanie przeciwutleniające, chronią więc organizm przed wolnymi rodnikami.

Fioletowe ziemniaki, podobnie jak inne odmiany ziemniaków, są bogate w witaminy, błonnik i potas.

Obieranie tych ziemniaków jest bardziej pracochłonne, niż obieranie zwykłych odmian. Ręce brudzą się na fioletowo (bardzo łatwo się domywają, więc problemu nie ma). Ziemniaki nie mają idealnie okrągłego kształtu, a raczej wydłużony z mocno osadzonymi w skórce oczkami, które trzeba usunąć. Skórka jest twardsza niż w zwykłych ziemniakach.

Pierwszą rzeczą jaką zrobiłam z truflowych ziemniaków były właśnie fioletowe chipsy.

Jak smakują? Właściwie bardzo podobnie do zwykłych ziemniaków, może bardziej orzechowo:)

Moją przekąskę upiekłam w piekarniku, choć gdyby chipsy usmażyć na patelni wyszłyby zapewne bardziej kruche, ale mniej zdrowe.

Najzdrowiej byłoby ziemniaki ugotować w skórce. Takie fioletowe puree może nie każdemu będzie odpowiadać, ale z pewnością wszystkich zaskoczy.

Piszę dla Was ten wpis i podgryzam zdrowe chipsy w moim MAGicznym kolorze. Mała rzecz a cieszy:)

Zapraszam i życzę Smacznego

Fioletowe chipsy

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 1/2 kg fioletowych ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej różowej drobnej
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki, oczyszczamy z mocno osadzonych oczek, tniemy na cienkie krążki najlepiej przy pomocy mandoliny, umieszczamy je w misce
  2. Nagrzewamy piekarnik do 120°C w opcji z termoobiegiem, blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  3. Ziemniaki solimy, polewamy olejem, mieszamy, wykładamy krążki pojedynczo na przygotowaną blaszkę
  4. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut
  5. Od czasu do czasu otwieramy piekarnik, wypuszczamy parę, sprawdzamy czy plasterki równo się pieką
  6. Wyjmujemy gdy krążki są chrupiące, odstawiamy do wystudzenia

Wskazówki:

Nie podgrzewamy piekarnika zbyt mocno, ponieważ ziemniaki się przypalą.

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *