Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Dżem wiśniowy z rumem (niskosłodzony)

Korzystam z okazji, że jestem w domu i przerabiam owoce. Powstał Dżem Wiśniowy i dobrze Wam już znany Dżem z Czarnej Porzeczki
W tym roku dżem wiśniowy doprawiłam białym rumem. Nie bójcie się go zrobić bez dodatków, wspaniale tak smakuje i jest hitem w naszym rodzinnym domu. Kiedyś przywoziłam go od Babci Zosi, ale od zeszłego roku robię własny:) 
Babcia oczywiście dodaje dużo więcej cukru (nawet powyżej 0,5 kg na 1 kg owoców), ja zdecydowanie zmniejszyłam jego ilość, a uzależniam ją od kwasowości wiśni.
Tradycyjnie smażyłam ten dżem przez 3 dni po kilkanaście minut (2 razy na dobę).
Taki proces może wydawać się uciążliwy, ale zapewniam Was, że tak nie jest. Przygotowując śniadanie nastawiam dżem, potem szykując kolację znów go podsmażam. Taką samą czynność wykonuję następnego dnia, więc nie wymaga ona ode mnie specjalnego pobytu w kuchni. Podczas ostatniego smażenia, wkładam umyte słoiczki do piekarnika i je pasteryzuję, gdy pasteryzacja się kończy, jeszcze gorący dżem przekładam do gorących słoiczków, zakręcam i wkładam ponownie do wciąż jeszcze nagrzanego piekarnika, pasteryzuję, wyłączam po 15-20 minutach i zostawiam piekarniku do rana. Prawda, że nie jest to czasochłonna czyność?
 
Zapraszam do wypróbowania przepisu i życzę Smacznego

Dżem wiśniowy z rumem

(nisko-słodzony)
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut + cała noc na puszczenie soku
CZAS SMAŻENIA: 10 minut + 10 + (15 minut + 10-30 minut na drugi dzień)
CZAS PASTERYZACJI: 20 + 20 minut
ILOŚĆ: ok. 700 g dżemu
Składniki:
  • 2 kg wiśni, moje ekologiczne (waga przed wydrylowaniem)
  • 300 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 50 ml białego rumu (może być ciemny, można go pominąć)
Przygotowanie:
  1. Wiśnie, myjemy, wybieramy tylko zdrowe owoce, drylujemy umieszczamy w dużym raczej płaskim rondlu z grubym dnem
  2. Owoce zasypujemy połową cukru i odstawiamy na noc, aby puściły sok (pod przykryciem)
  3. Rano następnego dnia całość zagotowujemy na średnim ogniu (u mnie 4 w kuchence elektrycznej), odszumowujemy w razie konieczności, zmniejszamy ogień (do 3) i gotujemy bez przykrycia maksymalnie 10 minut
  4. Wieczorem znów podsmażamy około 10 minut na bardzo małym ogniu (u mnie 3) bez przykrycia
  5. Na drugi dzień dosypujemy pozostały cukier i smażymy ponownie, na małym ogniu ok. 10-15 minut
  6. Wieczorem tego samego dnia dolewamy rum i smażymy jeszcze kolejne minuty aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji dżemu (nie może być zbyt gęsty, jak dżem się schłodzi będzie widać jego rzeczywistą konsystencję, na ciepło będzie bardziej lejąca)
  7. Pamiętajmy, żeby delikatnie mieszać dżem drewnianą łyżką podczas smażenia żeby się nie przypalił, zwłaszcza pod koniec smażenia!
  8. Gorący dżem przekładamy do gorących, suchych (najlepiej wyparzonych w piekarniku) słoiczków, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy; 
Pasteryzacja:
 
  1. Słoiki i zakrętki myjemy i odstawiamy na suszarkę, by lekko obeschły 
  2. Wstawiamy słoiki i zakrętki do zimnego piekarnika, który rozgrzewamy do 120°C (u mnie termoobieg) i wypiekamy je przez ok. 15 – 20 minut
  3. Gdy przygotowywany dżem ma już odpowiednią konsystencję przekładamy go (u mnie jest gorący lub ciepły) do gorących słoików i szczelnie zakręcamy (możemy wcześniej jeszcze przetrzeć zakrętki spirytusem) 
  4. Możemy oczywiście zatrzymać się na tym etapie, stawiając gorące, dobrze zakręcone słoiczki do góry dnem, dla pewności jednak można je zapasteryzować dodatkowo w piekarniku 
  5. Słoiki z gorącym dżemem natychmiast po zakręceniu ponownie wstawiamy więc do piekarnika i pasteryzujemy je w tej samej temperaturze przez ok. 20 minut 
  6. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy słoiki w piekarniku do całkowitego wystygnięcia
Wskazówki: 
Im owoce kwaśniejsze tym więcej w nich pektyny, nie trzeba jej dodawać.
Można zwiększyć ilość cukru, zwłaszcza gdy wiśnie są bardzo kwaśne. Ja nie zwiększyłam:)
Nie wsypujmy całego cukru na początku, w miarę smażenia będzie ciemniał i tym samym nasz dżem zmieni barwę.
 
dżem wiśniowy
 
 
dżem wiśniowy
 
 
 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Takie niskosłodzone to moje ulubione 😀 Dla mnie smakują dostatecznie słodko, są "akurat".

  2. Wiśnie+rum=rozpusta w biały dzień:)))Ale pyszna:)

  3. Whiness; Dla nas wszystko już jest za słodkie:) Tak staje się z czasem jak rezygnuje się na co dzień z cukru:)

  4. Aguś kulinarnie; Oj żebyś wiedziała, nawet nie wiem na 100% ile tego dżemu wyszło, bo ciągle ktoś go podkradał z garnka:)

  5. Justyna Bąk; Nic tylko musisz się sama o tym przekonać. Podstawa to zdrowe wiśnie:)

  6. Bardzo fajny i prosty przepis. Na pewno skorzystam. Moja babcia też zawsze dawała więcej cukru, ale z babciami już tak jest 😉 Bardzo lubię wiśnie oraz rum więc to połączenie jest dla mnie idealne. 3 dni na wykonanie jest akceptowalne bo pewnie rekompensuje to niezwykły smak. Już nie mogę doczekać się kiedy wypróbuje ten przepis. Znowu udowodniła Pani, że ma Pani talent kulinarny i wykonanie

  7. Katalog Blogów; Dziękuję za komentarz:) Dżem wychodzi pyszny i zimą sprawdza się w wielu wypiekach. Trzymam kciuki i czekam na info czy smakował:) Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *