Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Dżem wiśniowy najlepszy

Taki prosty dżem wiśniowy ze słodkich wiśni, bez żadnych przypraw i dodatków smakuje nam najlepiej.

Nasz dżem przed włożeniem do słoiczków ma raczej lejącą konsystencję. Po otwarciu przypomina bardziej konfiturę niż gęsty dżem.

Używamy go jako dodatek do deserów, do śniadania i wypieków.

Polecam i życzę Smacznego

Dżem wiśniowy najlepszy

(wegański, bezglutenowy, nisko-słodzony)

Czas przygotowania: 45 minut + cała noc na puszczenie soku

Czas smażenia: 10 minut + 10 + (do 30 minut na drugi dzień)

Pasteryzacja: 20 + 20 minut

Ilość: ok. 1000 g dżemu

Składniki:

  • 3 kg wiśni, ekologiczne słodkie (waga przed wydrylowaniem)
  • 300 g cukru trzcinowego, nierafinowanego

Przygotowanie:

  1. Wiśnie, myjemy, wybieramy tylko zdrowe owoce, drylujemy umieszczamy w dużym raczej płaskim rondlu z grubym dnem
  2. Owoce zasypujemy 1/3 cukru i odstawiamy na noc, aby puściły sok (pod przykryciem)
  3. Rano następnego dnia całość zagotowujemy na średnim ogniu odszumowujemy w razie konieczności, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia maksymalnie 10 minut
  4. Wieczorem znów podsmażamy około 10 minut na bardzo małym ogniu bez przykrycia
  5. Na drugi dzień dosypujemy pozostały cukier i smażymy ponownie, na małym ogniu aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji dżemu (nie może być zbyt gęsty, jego rzeczywistą konsystencję będzie widać dopiero po schłodzeniu, na ciepło będzie bardziej lejąca)
  6. Podczas smażenia dżem mieszamy drewnianą łyżką, uważamy aby się nie przypalił
  7. Gorący dżem przekładamy do gorących, suchych (najlepiej wyparzonych w piekarniku) słoiczków, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy tak jak w pozostałych moich dżemach.
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *