Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Dżem nisko-słodzony truskawkowy z rumem

Tak jak w przypadku poprzednich dżemów i ten zrobiłam w podobny sposób. Dla utrwalenia całego procesu, zapisałam go jeszcze raz w tym przepisie. Następnym razem, jeśli zmieniać się będą tylko dodatki, będę już tylko robić odnośniki, żeby się nie powtarzać:).

Zapraszam na pyszny dżem nisko-słodzony truskawkowy z rumem i życzę Smacznego

Dżem truskawkowy z rumem

(bez mleka, bez jajek, wegański)

Przygotowanie: 10 minut + 2-3 godziny na puszczenie soku

Smażenie: 15 minut + (15 minut + 15-30 minut na drugi dzień)

Pasteryzacja: 20 + 20 minut

Ilość:  ok 600 g dżemu

Składniki:

  • 1 kg truskawek (waga po przygotowaniu)
  • 250 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • sok z ½ cytryny
  • 50 ml rumu ciemnego

Przygotowanie:

  1. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy (b. duże truskawki przekrawamy na pół), umieszczamy w dużym raczej płaskim rondlu, zasypujemy połową cukru i odstawiamy na 2-3 godziny, aż owoce puszczą sok
  2. Następnie całość zagotowujemy i po ostudzeniu pozostawiamy pod przykryciem w chłodnym miejscu na noc  (podczas gotowania wytworzy się biała piana, należy ją delikatnie zebrać czyli odszumować)
  3. Na drugi dzień dżem smażymy ponownie z dodatkiem pozostałego cukru, na małym ogniu ok. 15 minut, odstawiamy na 2-3 h po czym znów smażymy dodając rum, kolejne 15 do 30 minut,  aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji (żeby sprawdzić czy dżem ma odpowiednią konsystencję, wylewamy łyżeczkę dżemu na deskę lub talerzyk i patrzymy  czy się rozlewa, jeśli tak smażymy kolejne kilka minut aż zgęstnieje). Pamiętajmyżeby co jakiś czas delikatnie mieszać dżem podczas smażenia drewnianą łyżką,  żeby się nie przypalił, zwłaszcza pod koniec smażenia
  4. Gorący dżem przekładamy do gorących, suchych (najlepiej wyparzonych w piekarniku)  słoiczków, szczelnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem a po 1 godzinie pasteryzujemy;
Pasteryzacja:
  1. Słoiki i zakrętki myjemy i odstawiamy na suszarkę, by lekko obeschły
  2. Wstawiamy słoiki do zimnego piekarnika, który rozgrzewamy do 120-130°C i wypiekamy je przez ok. 15 – 20 minut
  3. Gdy przygotowywany dżem ma już odpowiednią konsystencję przekładamy go do gorących słoików i szczelnie zakręcamy
  4. Możemy oczywiście zatrzymać się na tym etapie, stawiając gorące, dobrze zakręcone słoiczki do góry dnem, dla pewności jednak można je zapasteryzować dodatkowo w piekarniku
  5. Słoiki z gorącym dżemem natychmiast po zakręceniu ponownie wstawiamy więc do piekarnika i pasteryzujemy je w tej samej temperaturze przez ok. 20 minut
  6. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy słoiki w piekarniku do całkowitego wystygnięcia
Dżem nisko-słodzony truskawkowy z rumem
Dżem nisko-słodzony truskawkowy z rumem
Dżem nisko-słodzony truskawkowy z rumem

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Truskawki i rum? To musi być fajne połączenie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *