Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Domowy budyń waniliowy

Domowy budyń waniliowy nie jest skomplikowany. Przygotujemy go w 10 minut i mamy pewność, że podajemy rodzinie zdrową wersję tego dania.

Możemy użyć innej skrobi np. kukurydzianej czy ziemniaczanej. Trzeba pamiętać, że dodajemy jej wówczas trochę mniej.

Na blogu znajdziesz także przepis na budyń waniliowy bezglutenowy.

Zapraszam i życzę Smacznego

Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!

Budyń waniliowy

(wegański, bez cukru)

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 500 ml napoju jaglanego
  • 1 pełna łyżka mąki orkiszowej jasnej
  • 2 czubate łyżki tapioki
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • dozwolone owoce jako dodatek

Przygotowanie:

  1. 350 ml mleka roślinnego zagotowujemy w niedużym rondelku
  2. Do pozostałej ilości zimnego mleka dodajemy przesianą mąkę orkiszową i tapiokę, miksujemy aby nie było grudek, dodajemy pastę waniliową, mieszamy
  3. Do gotującego się mleka stopniowo wlewamy roztwór z mąką i od razu energicznie mieszamy
  4. Gęsty budyń jeszcze przez chwilę gotujemy na bardzo małym ogniu
  5. Przelewamy do pucharków i podajemy z dodatkiem świeżych owoców
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Mmmm… pyszności. Lepiej zrobiony niż normalny, niewegański budyń. Ja zawsze robię na mleku sojowym. Krowie unikam jak tylko się da. Można się bez niego obyć w zupełności.

  2. PAULINA MAJ says:

    skąd wziac paste waniliowa?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *