Domowy budyń waniliowy nie jest skomplikowany. Przygotujemy go w 10 minut i mamy pewność, że podajemy rodzinie zdrową wersję tego dania.
Możemy użyć innej skrobi np. kukurydzianej czy ziemniaczanej. Trzeba pamiętać, że dodajemy jej wówczas trochę mniej.
Na blogu znajdziesz także przepis na budyń waniliowy bezglutenowy.
Zapraszam i życzę Smacznego
Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!
Budyń waniliowy
(wegański, bez cukru)
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 500 ml napoju jaglanego
- 1 pełna łyżka mąki orkiszowej jasnej
- 2 czubate łyżki tapioki
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- dozwolone owoce jako dodatek
Przygotowanie:
- 350 ml mleka roślinnego zagotowujemy w niedużym rondelku
- Do pozostałej ilości zimnego mleka dodajemy przesianą mąkę orkiszową i tapiokę, miksujemy aby nie było grudek, dodajemy pastę waniliową, mieszamy
- Do gotującego się mleka stopniowo wlewamy roztwór z mąką i od razu energicznie mieszamy
- Gęsty budyń jeszcze przez chwilę gotujemy na bardzo małym ogniu
- Przelewamy do pucharków i podajemy z dodatkiem świeżych owoców
Mmmm… pyszności. Lepiej zrobiony niż normalny, niewegański budyń. Ja zawsze robię na mleku sojowym. Krowie unikam jak tylko się da. Można się bez niego obyć w zupełności.
skąd wziac paste waniliowa?