Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Domowe lody truskawkowe

Kolejna odsłona lodowa. Truskawki, truskawki, truskawki… i tak mam nadzieję do końca czerwca 🙂 Zrobiłam więc domowe lody truskawkowe, smakowały super, tak lekko i orzeźwiająco, polane migdałową śmietanką.
Użyłam swoich typowych foremek do lodów, ale także foremkę do babeczki, więc wyszła nam babeczka truskawkowa.
Polecam i życzę Smacznego

Domowe lody truskawkowe

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut

CZAS CHŁODZENIA: 2 h

ILOŚĆ: babeczka + 2 lody w foremkach
Składniki:
  • 300 g świeżych truskawek
  • 1 banan
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
  1. Truskawki umyć, odszypułkować, wrzucić do blendera
  2. Banana obrać, odciąć jego końce i wraz z pozostałymi składnikami zmiksować na gładką masę
  3. Masę umieścić w pojemniku, wstawić do zamrażalnika, wyjąć po 30 minutach, zmiksować, napełnić foremki i odstawiać na 1h do zamrożenia
  4. Przed podaniem, polać foremki gorącą wodą, wyjąć lody na talerzyk, przybrać zmrożonymi połówkami truskawek i polać śmietanką migdałową
domowe lody truskawkowe

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *