Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Domowe lody pomarańczowe

Domowe lody pomarańczowe zrobiłam w dwóch wersjach, widocznych na zdjęciach. Te jaśniejsze mają dodatek śmietanki migdałowej, są bardziej kremowe.
Lody jemy przez cały rok. Jak pisałam już wcześniej przy okazji Torciku lodowego zwykle kupujemy swoje ulubione smaki w sprawdzonej lodziarni. Pomyślałam jednak, a co to za filozofia ukręcić sobie domowe lody i zaczęło się 🙂 Na początek trafiło na lody z pomarańczy. Ostatnio miałam okazję kupować w zaprzyjaźnionym warzywniaku tak słodkie i soczyste pomarańcze, że musiałam je do celów lodowych wykorzystać. Na szczęście mój Alergik w tym roku już może je jeść. Testowaliśmy pomarańcze bardzo delikatnie i nadal dostaje je tylko w ograniczonych ilościach, ale jest dobrze 🙂
 
Polecam i życzę Smacznego

 Domowe lody pomarańczowe

(wegańskie, bez cukru)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS CHŁODZENIA: 2-3 h
ILOŚĆ: 4 porcje
Składniki:
  • sok z 2 pomarańczy (dużych i soczystych)
  • 1 sok jednodniowy pomarańczowy (200 ml) można zwiększyć ilość owoców i z soku gotowego zrezygnować
  • 3 łyżki syropu z Agawy (można zwiększyć jego ilość jeśli pomarańcze są bardziej kwaśne, albo zastosować cukier puder do dosłodzenia)
  • 50 ml śmietanki migdałowej schłodzonej
  • foremki do lodów
Przygotowanie:
  1. Pomarańcze umyć i sparzyć wrzątkiem, sok wycisnąć do blendera (bez pestek), dodać jednodniowy z butelki, zmiksować, dodać do smaku syrop z Agawy, jeszcze raz wymieszać
  2. Następnie podzielić ilość płynu na 2 części i do jednej z nich dodać śmietankę
  3. Umieścić 2 rodzaje soku w 2 pojemniczkach, wstawić do zamrażarki na minimum 30 minut do 1h, a potem wyjąć i pojedynczo jeszcze raz zmiksować by pozbawić się kryształków lodu
  4. Ponowić czynność jeszcze raz za 1h, a potem przełożyć płyn do foremek i odstawić do ostatecznego zamrożenia
Domowe lody pomarańczowe

Lody znikały jeden po drugim:)

Domowe lody pomarańczowe
Domowe lody pomarańczowe
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. pięknie wyglądają:)

  2. Fantastyczne! A co to za fajne foremki?
    Jeśli chodzi o maszynę do lodów, to ja mam chyba z Tchibo, jest ok.

  3. GastroMonia; Dziękuję:)
    Patysko;Foremki z mojej ulubionej kopalni gadżetów kuchennych czyli z TKMaxxa:)

  4. Super pomysł! I naprawdę są zdrowe! TKMaxx rządzi 🙂 A gdzie się kupuje śmietankę migdałową (bo jeszcze nie trafiłam)???

  5. KucharkaZen;O tak lubię tam wybierać zwłaszcza w kuchennej części! Wszystko kupuję Tutaj http://www.evergreen.pl/

  6. Dzięki serdeczne 🙂

  7. Marysia Wiązowska says:

    przed przełożeniem do foremek należy połączyc 2 płyny? (ten ze smietaną i bez?)

    1. Tak ponieważ w ten sposób napowietrzamy i pozbawiamy się kryształków lodu. Zarówno lody z soku jak i te ze śmietaną warto tak miksować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *