Wstawiam ten przepis dziś z nadzieją, że skorzystają z niego mężczyźni, którzy jutro zaskoczą ukochane kobiety własnoręcznie wykonanym prezentem:)
Zanim zabrałam się do czarowania przeczytałam kilka artykułów o tym, jak powstaje prawdziwa czekolada.
Proces tworzenia tabliczki czekolady, po którą tak często sięgamy jest bardziej skomplikowany niż myślałam. Moja wersja czekolady to wyrób czekoladopodobny, zdrowy i odpowiedni dla wielu alergików. Nie zawiera ziaren kakaowca ani masła kakaowego.
Powstała na bazie łatwo dostępnego oleju kokosowego i karobu w proszku, który jest zamiennikiem kakao w diecie alergików.
Wydawałoby się, że połączenie w sumie dwóch składników nie powinno sprawiać kłopotów ale dziś już wiem, że kilka czynników ma duże znaczenie by eksperyment się powiódł.
Jednym z nich jest temperatura oleju, a drugim dodatki.
Olej kokosowy nie powinien być gorący, wystarczy go lekko podgrzać. Próba dodania melasy karobowej, która mogłaby osłodzić tabliczkę u mnie się nie powiodła, masa ścięła się i rozwarstwiła.
Czekoladę należy studzić w temperaturze pokojowej, a dopiero potem wstawić do lodówki.
Moje eksperymenty czekoladowe jeszcze się nie zakończyły. Mam nadzieję, że powstaną kolejne tabliczki tym razem na bazie masła kakaowego.
Tymczasem zapraszam po przepis na bardzo prostą wersję domowej czekolady karobowej z truskawkami.
Życzę Smacznego
Domowa wegańska czekolada karobowa
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, wegańska)
Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie
Ilość: 1 tabliczka ok 20cmx15 cm
Składniki:
- 100 g oleju kokosowego
- 4 łyżki karobu w proszku
- 2 łyżki syropu klonowego (można pominąć)
- ok. 10 g liofilizowanych truskawek i/lub borówek
Przygotowanie:
- Do nagrzanego rondelka wkładamy olej kokosowy, utrzymujemy w cieple aż uzyska płynną konsystencję
- Karob przesiewamy do ciepłej stalowej miseczki, dodajemy olej i dokładnie mieszamy tworząc płynną czekoladę, miseczkę utrzymujemy na ciepłym blacie kuchenki
- Stopniowo wlewamy syrop klonowy i ponownie mieszamy
- Na papier do pieczenia wylewamy płynną czekoladę, posypujemy ją liofilizowanymi owocami, które następnie lekko wciskamy w masę
- Czekoladę odstawiamy do zastygnięcia w temperaturze pokojowej, potem możemy schodzić ją w lodówce
- Zimną tabliczkę łamiemy przed podaniem, przechowujemy w lodówce
Wskazówki:
Próba dodania ekstraktu wanilii czy melasy się nie powiodła, masa czekoladowa się ścięła.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku.
I takie domowe słodycze są najlepsze . Musze koniecznie zrobić taką czekoladę
Zachęcam bo robi się ją bardzo szybko:)
Mozna zastapic karob w proszku tym w syropie? Jesli tak to w jakiej proporcji?
Nie można
Czy mogę wlać masę do silikonowej formy na praliny zamiast wylać ją na papier? Czy po stężeniu bez problemu wyjmę ją z formy?
Tak bez problemu:) Czekolada ta może przybrać różne kształty:)
Oto efekt. ☺Udało się za pierwszym razem, a same przygotowanie nie było pracochłonne.
Zastosowałam się do proporcji, ale praliny zrobiłam oczywiście z kakao. Nie miałam pod ręką owoców, więc czekoladki są z siekanymi migdałami. ☺ https://uploads.disquscdn.com/images/a2c084ec5f3f4b56062ecd4ba82a4d5fb20811e175623eadbc5d9d9083a5af69.jpg
Pięknie:) Można je nadziewać.
Robię podobnie, tylko bez truskawek, bo mój alergik nie może 🙁
Można dodać borówki, rodzynki albo morwę białą.
A mozna zamiast oleju dac maslo klarowane?
Nie, można masło kakaowe.
Witam próbuje już 3 raz zrobić czekoladę i za każdym razem robi mi się glut z karobu oleju i syropu klonowego proszę o podpowiedz dlaczego
Najprawdopodobniej olej jest za gorący. Wszystkie wskazówki są w treści wpisu.
Witam, czy olej kokosowy można zamienić na margarynę roślinną? Nie możemy oleju kokosowego…
Sprawdzi się lepiej masło kakaowe. Nie próbowałam na margarynie. Tłuszcz powinien po wystudzeniu dać stałą konsystencję.
Ile dni może leżeć ta czekolada w sensie jaki termin do spożycia? Czy można dać coś innego zamiast oleju kokosowego zwykły olej ?
Zamiast oleju kokosowego można wykorzystać masło kakaowe. Przechowywana w lodówce, nie powinna mieć problemów nawet przez dłuższy okres. Niestety u nas spożycie jej zajęło nam kilka dni, więc dłużej nie testowałam.
Dziękuję . Tylko co zrobić jak nie można takiego masła kakaowego ☹️ margaryna się nie nadaje zwykły olej też nie ?
Jeśli dziecko nie toleruje kakao to masło kakaowe może ? Bo czytam że ono nie uczula.