Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Dietetyczna zupa krem

W życiu szkolnego alergika często zdarzają się dni, gdy następuje zaostrzenie stanu skóry lub nieżyt przewodu pokarmowego. W sytuacjach kryzysowych dieta alergika jest jeszcze bardziej restrykcyjna i ograniczona.

Dwuskładnikowa zupa krem jest lekkim daniem obiadowym, które sprawdzi się właśnie w kryzysowych momentach.

 

Zapraszam i życzę Smacznego

Dietetyczna zupa krem 

(wegańska, bezglutenowa, bez cukru)

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • ½ małego brokułu lub 1/3 większego
  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 750 ml przegotowanej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól himalajska do smaku

Przygotowanie:

  1. Brokuł myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki, grubą łodygę oczyszczamy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki
  2. W niedużym garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy kawałki łodygi brokułu, podsmażamy niecałą minutę
  3. Dolewamy przegotowaną wodę, doprowadzamy całość do wrzenia, dodajmy różyczki brokułu i gotujemy 2 minuty
  4. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i gotujemy całość kolejne 2-3 minuty
  5. Zupę blendujemy na krem, doprawiamy solą do smaku, podajemy na ciepło.

Wskazówki:

Taką zupę można oczywiście wzbogacić dodatkiem innych przypraw na przykład imbirem i kurkumą. Zupę można podać z dodatkiem zielonego koperku czy natki pietruszki.

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Pyszna zupka. Dopóki kremy nie stały się popularne, jakoś się bez nich obywałam, ale teraz – próbuję wszelkie smaki, jakie tylko się pojawiają. Łatwe w zrobieniu, a ciężko, żeby się znudziły w wielu wariantach.

    1. U mnie podobnie, wychowana jestem na zupełnie innych zupach, a moja rodzina jada prawie wyłącznie kremy. Prostota wykonania i różnorodność smaków to ogromna ich zaleta. Pozdrawiam serdecznie:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *