Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Dieta warzywno-owocowa premiera książki Katarzyny Jankowskiej

„Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów”.

PREMIERA 15 sierpnia 2019 r.

Dziś jest ten dzień, oficjalna premiera mojej szóstej książki i pierwszej nieco innej tematycznie, niż dotychczasowe książki z serii Mama Alergika Gotuje.

Na okładce nowej książki umieściłam cytat:

„MĄDRY CZŁOWIEK POWINIEN WIEDZIEĆ, ŻE ZDROWIE JEST JEGO NAJCENNIEJSZĄ WŁASNOŚCIĄ, I POWINIEN UCZYĆ SIĘ, JAK SAM MOŻE LECZYĆ SWOJE CHOROBY”. Hipokrates

Ja głęboko w to wierzę, tak samo jak w to, że to co jemy, ma wpływ na nasze zdrowie.

Pomysł na książkę zrodził się podczas mojego czwartego czterotygodniowego postu. Postanowiłam jednak, że ostatecznie zdecyduję o jej wydaniu, gdy skończę pełny 42 dniowy post. Mój piąty post trwał jednak 40 dni, tyle co Wielki Post. Decyzja zapadła.

Chciałam pokazać światu, że jedząc wyłącznie wybrane warzywa i owoce można nadal jeść różnorodnie i smacznie. Kocham jedzenie i możliwości jakie daje komponowanie ze sobą różnych produktów, dlatego mimo, że doceniam ascetyzm i wyrzeczenia, które z założenia powinny towarzyszyć postom, uznałam, że to nie o to chodzi.

Wiem jak to jest gdy trzeba eliminować wiele produktów, ponieważ wciąż w diecie mojego syna unikamy różnych składników.

Skoro nauczyłam go, jak ważna jest radość z tego co jest dozwolone, by cieszył się i doceniał to co ma i może, to rzeszom osób, które decydują się pościć także pokażę, że nie trzeba się smucić z braku niektórych składników, bo wystarczy odkryć ich możliwości.

O diecie warzywno-owocowej można powiedzieć, że to oczyszczająca głodówka lecznicza, której celem jest przywrócenie zdrowia poprzez uruchomienie szeregu reakcji zmierzających do samoleczenia organizmu. Z jej zasadami i wytycznymi zapoznałam się dzięki wykładom i publikacjom autorki tej diety – dr Dąbrowskiej oraz dzięki dostępnym książkom na temat postu Daniela.

Książka „Dieta warzywno-owocowa…” to właśnie owoc moich pięciu postów, których doświadczyłam w ciągu ostatnich czterech lat. Szukając sposobu na wyleczenie alergii syna, sprawdziłam na sobie, jak działa słynna dieta warzywno-owocowa. Przetestowane i wyczarowane przez lata autorskie przepisy zebrałam w jednym miejscu, by ułatwić przygotowywanie postnych posiłków osobom, które decydują się na wykorzystanie uzdrawiającej mocy roślin.

Ponieważ alergia dotyczy już ponad 40% społeczeństwa, pod każdym przepisem umieściłam informacje dotyczące alergenów w danej potrawie. Dzięki nim osoby, które dotychczas nie miały wiedzy na temat alergii i reakcji krzyżowych, zdobędą sporą jej dawkę.

„Żadne ograniczenia w diecie nie są w stanie ograniczyć naszej kreatywności” to motto przewodnie mojej nowej książki. Moje własne słowa 🙂

Książka zawiera 150 prostych i różnorodnych przepisów na bazie wyłącznie niskocukrowych i niskoskrobiowych warzyw i owoców, w tym:

  • 126 dań głównych – surówki, sałatki, koktajle, zupy, dania na ciepło i desery;
  • 24 dania podstawowe i dodatki – dipy, farsze, sosy oraz kiszonki;

w części merytorycznej:

  • czytelne i proste zasady diety warzywno-owocowej opartej na głodówkach leczniczych i poście Daniela;
  • tabele dozwolonych warzyw, owoców, napojów, ziół i przypraw;
  • porady i wskazówki przydatne na drodze zmian żywieniowych;

Wszystkie przepisy, dzięki współpracy z dietetyczką Moniką Maćków, opatrzone zostały informacjami na temat wartości energetycznych, indeksu glikemicznego i wartości odżywczych dania – po to, by ułatwić planowanie posiłków oraz utrzymanie odpowiedniego dziennego poziomu kalorii.

Znajdujący się na końcu książki alfabetyczny spis warzyw i owoców tzw. indeks, pomaga sprawnie wyszukiwać przepisy z ich wykorzystaniem.

Dla kogo jest ta książka?

„Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów” to pozycja dla wszystkich tych, którzy chcą spróbować przeprowadzić choćby krótki post oparty na warzywach i owocach, ułatwić sobie przygotowanie posiłków bez tłuszczu, mąki, cukru, orzechów, strączków, glutenu, nabiału czy mięsa.

To książka także dla osób zainteresowanych redukcją masy ciała, bo zawarte w niej przepisy są niskokaloryczne oraz z niskim indeksem glikemicznym.

To również publikacja dla każdego, kto je za mało warzyw w codziennej diecie. Uczy ona, jak w prosty sposób przygotować sosy, dipy, surówki, koktajle, przeróżne zupy, ale także warzywną pizzę, kotlety, babeczki, galaretki, szarlotkę czy brownie – a wszystko to tylko z określonych warzyw i owoców.

Moją nową misją jest teraz także dbanie o naszą matkę Ziemię. Dzięki wprowadzeniu do codziennych posiłków potraw roślinnych przysłużymy się nie tylko sobie, ale także naszej planecie.

Uważam, że każdy powinien choć raz w tygodniu, czy raz w miesiącu, przeprowadzić oczyszczający post. Choćby po to, by docenić to co ma i może.

Ja kontynuuję swój post w każdy poniedziałek, a przepisy które powstają w ten dzień umieszczam na blogu i dołączę później do e-booka książki.

Chciałabym jeszcze na koniec podziękować, wszystkim osobom, które współpracowały ze mną przy produkcji tej książki. Jak wiecie od lat sama piszę, fotografuję, opracowuję, wydaję i dystrybuuję moje książki.

Takie samodzielne wydawanie książek nie dzieje jednak w pojedynkę.

Szczególne podziękowania należą się Agacie Wardzie, która pracuje ze mną od lat, i dzięki której moje książki są dopracowane graficznie i czytelnie złożone.

Współpracę z Moniką Maćków, dietetyczką kliniczną, kontynuuję także od mojej pierwszej książki. Jak na razie nie ma mnie jeszcze dość, choć jestem bardzo wymagająca.

Przy korekcie nowej książki współpracowałam z Joanną Smolińską i mam nadzieję, że uda się nam kontynuować działania.

Dziękuję również współpracownikom z Drukarni Perfekt w Warszawie, szczególnie Pani Monice Sowik, która koordynuje wydruk mojej książki.

Mojej rodzinie dziękuję jak zawsze. Zwłaszcza za to, że jedzą to co ugotuję. Tęsknią często do swoich ulubionych dań, bo ja stale wyczarowuję nowe.

Kochani moi, robię to też dla Was, bo jak zwykłam mawiać „mama wiecznie żyć nie będzie”, a sięgając później po moje książki, będę z Wami długo dłużej.

Fot. Igor Wojtkowiak

Zapraszam i świętuję 

P.S. Wszystkie osoby, które już otrzymały swoje zamówienia i przejrzały książkę, zapraszam do napisania opinii na jej temat w Sklepie MAG, pod produktem.

Pomóżcie innym podjąć decyzję, z góry serdecznie dziękuję.

Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów książka Katarzyna Jankowska

Kontakt dla mediów:

Katarzyna Jankowska

tel. 601 298 106

kjankowska26@gmail.com

 

 

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *