Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Czerwona sałatka do śledzia

Czerwona sałatka, tak ją nazywamy, pojawia się na stole głównie w czasie Świąt, wtedy kiedy podajemy śledzie zrobione w nasz tradycyjny sposób.
Mój syn o dziwo lubi śledzie, a za sałatką nie przepada, ale to głównie za sprawą buraków, na które czasem dziwnie reaguje.
Smak tej sałatki jest raczej słodkawy, więc komponuje się ciekawiej podana właśnie ze słonawym śledziem. Będzie pasować także do Śledzi piernikowych ze śliwkami i wegańskich Śledzi z boczniaków.
 
Polecam i życzę Smacznego
 

Czerwona sałatka

(wegańska, bezglutenowa)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania warzyw: 40 minut
Ilość: 6 porcji
 

Składniki:

  • 3 większe buraki czerwone
  • 4 większe ziemniaki sałatkowe
  • 2-3 kiszone ogórki
  • 1/2 kubka ugotowanej fasoli mniejszy Jaś
  • ½ cebuli
  • olej lniany lub oliwa z oliwek
  • sól morska i pieprz biały lub syczuański do smaku

Przygotowanie:

  1. Warzywa ugotować na tyle wcześniej (buraki oddzielnie), aby były już zimne podczas krojenia, pokroić w małą kostkę (jak na zwykłą sałatkę jarzynową).
  2. Fasolę namoczyć dzień wcześniej, na noc, ugotować do miękkości (można dodać białą fasolę z puszki, odcedzoną).
  3. Cebulę drobno posiekać.
  4. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
  5. Następnie wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać oliwę (dodaję ją na „oko”- sałatka nie może być sucha.
  6. Podawać samodzielnie lub w towarzystwie słonych, tradycyjnych śledzi.

Wskazówki:

Sałatkę lepiej przygotować trochę wcześniej, tak by smaki i przyprawy się dobrze „przegryzły” zanim ją podamy na stół.
To sałatka tzw. postna, można ją spożywać przy okazji innych Świąt.
 
 
Czerwona sałatka wegańska bezglutenowa
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *