Czerwoną kapustę na ciepło możemy przygotować na drugi dzień Świąt.
Będzie wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych lub samodzielnym posiłkiem na ciepło.
Taką postną kapustę czerwoną przygotowałam w trakcie mojej diety Dąbrowskiej, danie urozmaicając dodatkiem winnego jabłka, ogórka kiszonego lub kiszonej kapusty.
Na blogu znajduje się także przepis na Modrą kapustę według Hanny Szymanderskiej.
Polecam i życzę Smacznych chwil podczas rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia
Czerwona kapusta na ciepło
(wegańska, bezglutenowa, postna, dieta Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość: 4 porcje
Składniki:
- 1 główka czerwonej kapusty
- 1 łyżeczka octu balsamicznego lub 1 łyżka soku z cytryny
- 150 ml przegotowanej gorącej wody
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki wody do cebuli
- 6 suszonych śliwek niesiarkowanych
- 2 łyżki rodzynek niesiarkowanych (mój dodatek do diety Dąbrowskiej)
- ¼ łyżeczki soli himalajskiej
- szczypta imbiru w proszku
- szczypta zmielonych goździków
- świeżo zmielony pieprz biały do smaku
Przygotowanie:
- Kapustę myjemy i drobno szatkujemy
- W dużym rondlu dusimy na wodzie drobno pokrojoną cebulę, dodajemy poszatkowaną kapustę, mieszamy i chwilę smażymy
- Wlewamy wodę oraz ocet balsamiczny, ewentualnie skrapiamy kapustę sokiem z cytryny, dusimy pod przykryciem przez kilka minut
- Całość solimy, wsypujemy przyprawy, dodajemy suszone śliwki i rodzynki, mieszamy, dusimy pod przykryciem aż do miękkości kapusty ok. 15-20 minut, od czasu do czasu zaglądając czy woda zupełnie nie wyparowała (uważamy, aby kapusty nie przypalić)
- Kapustę doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- Podajemy na gorąco lub na zimno
Wskazówki:
Czerwoną kapustę możemy udusić bez dodatku octu balsamicznego oraz soku z cytryny, dodając jeden, duży i starty na grubych oczkach ogórek kiszony. Kwaśny smak sprawi, że kapusta nie straci koloru podczas duszenia.
Do czerwonej kapusty możemy dodać także winne jabłko.