Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Czerwona kapusta na ciepło

Czerwoną kapustę na ciepło możemy przygotować na drugi dzień Świąt.

Będzie wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych lub samodzielnym posiłkiem na ciepło.

Taką postną kapustę czerwoną przygotowałam w trakcie mojej diety Dąbrowskiej, danie urozmaicając dodatkiem winnego jabłka, ogórka kiszonego lub kiszonej kapusty.

Na blogu znajduje się także przepis na Modrą kapustę według Hanny Szymanderskiej.

Polecam i życzę Smacznych chwil podczas rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia

Czerwona kapusta na ciepło

(wegańska, bezglutenowa, postna, dieta Dąbrowskiej)

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość:  4 porcje

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego lub 1 łyżka soku z cytryny
  • 150 ml przegotowanej gorącej wody
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki wody do cebuli
  • 6 suszonych śliwek niesiarkowanych
  • 2 łyżki rodzynek niesiarkowanych (mój dodatek do diety Dąbrowskiej)
  • ¼ łyżeczki soli himalajskiej
  • szczypta imbiru w proszku
  • szczypta zmielonych goździków
  • świeżo zmielony pieprz biały do smaku

Przygotowanie:

  1. Kapustę myjemy i drobno szatkujemy
  2. W dużym rondlu dusimy na wodzie drobno pokrojoną cebulę, dodajemy poszatkowaną kapustę, mieszamy i chwilę smażymy
  3. Wlewamy wodę oraz ocet balsamiczny, ewentualnie skrapiamy kapustę sokiem z cytryny, dusimy pod przykryciem przez kilka minut
  4. Całość solimy, wsypujemy przyprawy, dodajemy suszone śliwki i rodzynki, mieszamy, dusimy pod przykryciem aż do miękkości kapusty ok. 15-20 minut, od czasu do czasu zaglądając czy woda zupełnie nie wyparowała (uważamy, aby kapusty nie przypalić)
  5. Kapustę doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  6. Podajemy na gorąco lub na zimno

Wskazówki:

Czerwoną kapustę możemy udusić bez dodatku octu balsamicznego oraz soku z cytryny, dodając jeden, duży i starty na grubych oczkach ogórek kiszony. Kwaśny smak sprawi, że kapusta nie straci koloru podczas duszenia.

Do czerwonej kapusty możemy dodać także winne jabłko.

Czerwona kapusta na ciepło
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *