Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Bardzo czekoladowy mazurek karobowy

W tym tygodniu kończyłam pracę nad moją drugą książkąMama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje“, w której znajdzie się 52 wypieki, w tym kilka na Wielkanoc. Postanowiłam jednak specjalnie dla Was jeszcze coś świątecznego przygotować:)

Wyczarowałam bardzo czekoladowy mazurek karobowy. Bardzo czekoladowy, ale bez grama czekolady, bardzo słodki, ale bez cukru. Bardzo kruchy, ale bez jajek i glutenu. Moim zdaniem jest przepyszny:)

Czas zabrać się do wypróbowania. Czekam na wasze opinie na jego temat. Więcej przepisów na dania wielkanocne znajdziecie klikając na Wielkanoc.

Zapraszam i życzę Smacznych Świąt

Bardzo czekoladowy mazurek karobowy

(bezglutenowy, wegański, bez cukru, bez kakao)

Czas przygotowania: 40 minut (bez chłodzenia)

Ilość: 1 szt. o wymiarach 26 x 12 cm lub o średnicy 22 cm

Składniki na ciasto:

  • 100 g mąki z ciecierzycy lub kukurydzianej
  • 75 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 25 g karobu w proszku (1 pełna łyżka)
  • 50 g mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • łyżeczka inuliny (można pominąć)
  • 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody
  • łyżka melasy z chleba świętojańskiego
  • 25 ml zimnej wody
  • 125 g zimnej wegańskiej margaryny

Składniki na masę:

  • 175 g wegańskiej margaryny
  • 150 ml melasy z chleba świętojańskiego
  • 5 łyżek mleka owsianego bezglutenowego lub ryżowego
  • ok. 200 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 2 łyżki karobu w proszku
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 2-3 łyżki suszonej żurawiny bez cukru

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, inulinę, karob w proszku, dokładnie mieszamy
  2. Świeżo zmielone siemię lniane łączymy z wodą tworząc kleistą papkę, którą dodajemy do mąki
  3. Zimną margarynę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mąki, dokładnie siekamy łącząc składniki
  4. Dodajemy melasę, stopniowo wlewamy zimną wodę i zagniatamy. Ciasto jest na początku trochę klejące, formujemy go w rękach w kulę, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 15-30 minut do lodówki (stężeje)
  5. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na grubość ok. 4 mm (u mnie w kształt prostokąta)
  6. Ciasto przekładamy do formy, odcinając niepotrzebne brzegi, nakłuwamy widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na 5-10 minut
  7. Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem
  8. Schłodzone ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut
  9. Margarynę, melasę i mleko umieszczamy w niedużym garnku najlepiej z grubym dnem, dodajemy przesiany karob, podgrzewamy na średnim ogniu, mieszamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą
  10. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 7-10 minut, od czasu do czasu mieszamy, dodajemy ekstrakt waniliowy
  11. Stopniowo wsypujemy płatki owsiane i żurawinę suszoną, mieszamy uzyskując zwartą masę owsianą (nie zbitą)
  12. Na podpieczony spód ciasta wykładamy jeszcze ciepłą masę owsianą, rozkładamy ją równomiernie po cieście, wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut
  13. Wyjmujemy, studzimy, możemy podawać na ciepło
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
mazurek bez kakao, bezglutenowy, wegański, karobowy
Fot. Katarzyna Jankowska
mazurek karobowy, bezglutenowy, wegański, bez cukru, bez kakao
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *