Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Czekoladowe crumble z rabarbarem 

Czekoladowe crumble z rabarbarem to bardzo proste danie, które przygotujesz zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Rabarbar jest sezonowym warzywem, z którego warto korzystać właśnie teraz.

Przepisy na sezonowe dania znajdziesz w książce “Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato“.

MAG3 Pylenie drzew

Kilkanaście przepisów z rabarbarem znajduje się także na blogu. Wypróbuj pyszne Orkiszowe bułeczki z rabarbarem.

Uczulenie na rabarbar występuje rzadko.

Rabarbar to warzywo z rodziny rdestowatych, tak samo jak gryka i szczaw.

Podobnie jak burak, botwinka, szczaw i szpinak, należy do roślin bogatych w szczawiany. Jedząc rabarbar, należy dbać o odpowiednie spożycie wapnia, gdyż szczawiany utrudniają jego wchłanianie.

Rabarbar jest niskokaloryczny, ponieważ dostarcza tylko 15 kcal/100 g. Zawiera błonnik pokarmowy oraz dostarcza witaminę C, witaminy z grupy B i potas. Rzadko uczula.

Zapraszam i życzę Smacznego!

Czekoladowe crumble z rabarbarem

(bez mleka, bez jajek, bez soi, bez glutenu, wegańskie)

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 40 minut

Ilość: 4-6 porcji

Składniki:

  • 500 g rabarbaru 
  • 4 łyżki cukru trzcinowego lub kokosowego 
  • 1 łyżeczka cynamonu lub kardamonu 

na ciasto 

  • 200 g wegańskiej margaryny (np. Alsan bio) 
  • 200 g mąki z sorgo lub gryczanej niepalonej 
  • 100 g mąki amarantusowej lub ryżowej 
  • 100 g płatków owsianych bezglutenowych 
  • 75 g cukru trzcinowego drobnego lub ksylitolu czy erytrytolu
  • 2 łyżki ciemnego kakao lub karobu w proszku

Przygotowanie:

  1. W misce umieszczamy przesiane mąki, płatki, ciemne kakao, cukier i margarynę, łączymy składniki, palcami rozdrabniamy na kruszonkę. 
  2. Rabarbar oczyszczamy, kroimy w 1,5 cm wielkości kawałki, obsypujemy cukrem i cynamonem. 
  3. Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem. 
  4. Na dnie foremki układamy warstwę rozkruszonego ciasta, następnie układamy warstwę owoców, które posypujemy warstwą kruszonki. 
  5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 30-40 minut. 
  6. Wyjmujemy z piekarnika gdy kruszonka się przyrumieni, podajemy na ciepło najlepiej z gałką dozwolonych lodów.  

Wskazówki:

Można przygotować farsz i ciasto wcześniej, przechować w lodówce, a połączyć je dopiero przed pieczeniem, np. rano na śniadanie.

Rabarbar dobrze komponuje się także z truskawkami, borówkami czy jabłkami.

Jeśli możesz spożywać soczyste owoce, warto je dodać co sprawi, że danie będzie smaczniejsze.

Czekoladowe crumble z rabarbarem bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez soi, wegańskie
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Patrycja says:

    Czy mogę zamieć margarynę na olej? Byle nie kokosowy bo nas uczula

    1. Akurat w tym wypieku można, choć kruszonka będzie bardziej kleista.

  2. Delektujemy says:

    Dziękuję za przepis, do którego będę często wracać:) Jestem nim bardzo pozytywnie zaskoczona!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *