Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Czekokasztanki czyli kasztany jadalne w czekoladzie

Kasztany jadalne w wegańskiej czekoladzie to kolejna prosta propozycja na prezent świąteczny dla najbliższych, którzy nie mają uczelnia ani na kasztany ani na kakao.

Przygotowuje się je bardzo podobnie jak istniejącą już na blogu, morwę w czekoladzie:)

Na blogu znajdziesz także skuteczny przepis na pieczone kasztany jadalne.

Ważne, aby kupując kasztany zwrócić uwagę na ich jakość i świeżość. Skórka kasztana powinna do niego ładnie przylegać.

Przygotowanie prezentowych czekokasztanków jest proste, ale wymaga zadbania o ładną oprawę.

Warto kupić atrakcyjne torebeczki na prezent lub wykonać podobne domowym sposobem, najlepiej z pomocą dzieci.

Takie czekokasztanki prezentują się okazale także w dekoracyjnych papilotkach do pralinek.

Zapraszam i życzę Smacznego

Czekokasztanki czyli kasztany jadalne w czekoladzie

(wegańskie, bezglutenowe, opcjonalnie bez cukru, zawierają kakao)

Czas przygotowania: 10 minut + pieczenie kasztanów i chłodzenie

Ilość: 200 g

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tabliczkę łamiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy w metalowej miseczce, którą nakładamy na wierzch niedużego garnka wypełnionego wrzącą wodą), rozpuszczoną czekoladę odstawiamy na chwilę do przestudzenia
  2. Upieczone, obrane kasztany nabijamy pojedynczo na patyk do szaszłyków i zanurzamy w ciepłej czekoladzie, tak aby cały owoc był nią pokryty, w razie konieczności pomagamy sobie łyżeczką oblewając kasztana czekoladą
  3. Przez chwilę kasztan utrzymujemy nad miseczką, aby nadmiar czekolady spłynął, potem układamy go na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia, (patyczek wyjmujemy), czynność powtarzamy z pozostałymi kasztanami
  4. Talerz umieszczamy w chłodnym miejscu (ja wystawiłam na balkon), po kilkunastu minutach gdy czekolada stwardnieje odrywamy czekokasztanki od papieru i umieszczamy w podarunkowej torebce, lub w ozdobnych papilotkach do pralinek.

Wskazówki:

Upieczone kasztany należy jeść od razu inaczej twardnieją. Upieczone kasztany w czekoladzie możemy przechowywać przez kilka dni, nadal będą miękkie w środku.

 

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *