Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Cukinie faszerowane warzywami

Cukinie faszerowane warzywami serwowałam podczas naszego pobytu nad morzem. Lekkie danie roślinne idealne w upalne dni. Jadłam je także podczas diety dr Dąbrowskiej, rezygnowałam z oleju i grzybów.

Jeżeli interesują Cię przepisy na bazie warzyw i owoców, sięgnij po książkę “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów”.

Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów książka Katarzyna Jankowska

Mój alergik zdecydowanie bardziej wolał cukinie faszerowane kaszą jaglaną i kurkami. Na blogu znajduje się więcej dań z wykorzystaniem cukinii, zapraszam do korzystania. Życzę Smacznego

Cukinie faszerowane warzywami 

(bezglutenowe, wegańskie)

Składniki:

  • 4 okrągłe małe cukinie lub zwykłe podłużne
  • 3 pieczarki
  • 1 cukinia dodatkowa
  • 1 marchew lub kawałek batatu
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 50 g kurek (można pominąć)
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony pieprz lub pieprz syczuański
  • zioła: tymianek, bazylia, lubczyk
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

 Przygotowanie:

  1. Pieczarki obieramy, kroimy w mniejsze plasterki
  2. Kurki dokładnie myjemy, większe grzyby kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, odcedzamy
  3. Marchew lub batat obieramy ze skórki, ścieramy na tarce
  4. Dodatkową cukinię oczyszczamy z nasion, w razie konieczności obieramy ze skórki, kroimy w małe talarki, a potem w ćwiartki
  5. 4 okrągłe cukinie myjemy, odcinamy górną część, „kapelusz pozostawiamy”, przy pomocy łyżki oczyszczamy wnętrze cukinii z nasion, solimy od środka
  6. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, przygotowane pieczarki, kurki, cukinię i startą marchew, smażymy kilka minut, dodajemy 2 łyżki wody aby warzywa się poddusiły, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami
  7. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (termoobieg)/200°C prodiż
  8. Farszem warzywnym wypełniamy przygotowane cukinie, przykrywamy odciętymi „kapeluszami”, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 30 minut (aż cukinia będzie miękka)
  9. Podajemy na ciepło jako samodzielne danie obiadowe lub kolacyjne

Wskazówki:

Możemy dobrać inne warzywa, np. paprykę, pomidory, dynię, doprawić innymi ziołami np. oregano, natką pietruszki, czy koperkiem Danie nadaje się do zapiekania w prodiżu:)

Cukinie faszerowane warzywami
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Komentarze

  1. Ksylomena Ryjczyńska says:

    Na diecie wg Dr Ewy Dąbrowskiej nie używamy oleju (nawet do smażenia) i nie jemy pieczarek, kurek ani batatów.

    1. Proszę przeczytać pierwsze danie wpisu, w którym to zaznaczyłam że jadłam takie danie ale rezygnowałam z oleju i grzybów:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *