Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Crumble ze śliwkami i wegańską czekoladą

Nie masz czasu na wymyślne dania, a rodzina prosi o coś pysznego?

Takie crumble ze śliwkami zrobisz w 15 minut w trakcie przygotowywania obiadu, a potem wstawisz do piekarnika i po 40 minutach nie będziecie już mogli się doczekać by je skonsumować.

Oczywiście możesz przygotować to danie bez czekolady, ale jeśli kakao nie stanowi w Twojej diecie problemu, zachęcam do wypróbowania mojej wersji.

Nie możesz jeść glutenu?

Przewidziałam to!

Na końcu przepisu znajdziesz podpowiedź jakich składników użyć, by przygotować pyszną bezglutenową kruszonkę.

Jeśli szukasz więcej sprawdzonych wypieków bez mleka, jajek i glutenu zajrzyj do MAGicznych książek.

Szczególnie polecam Ci książkę “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”, bo w niej umieściłam ponad 50 różnych wypieków oraz “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”, w której znajdziesz moje wypiekowe bezglutenowe HIT-y, szarlotki, ciasta kruche i drożdżowe.

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego.

Crumble ze śliwkami i czekoladą

(bez mleka, bez jajek, opcjonalnie bez glutenu, wegańskie)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 40 minut

Składniki:

na ciasto

  • 150 g mąki orkiszowej razowej (u mnie typ 2000)*
  • 150 g drobnych płatków owsianych bezglutenowych
  • 150-175 g wegańskiej margaryny Alsan bio lub inny stały tłuszcz
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 śliwek (u mnie węgierek)
  • 50 g ciemnej bezmlecznej czekolady

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy suche składniki, mieszamy i dodajemy zimną margarynę. Przy pomocy siekacza łączymy składniki tworząc kruszonkę.
  2. Połowę kruszonki wykładamy na dno żaroodpornego naczynia.
  3. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, oczyszczamy z pestek, układamy na kruszonce obok siebie, skórką do dołu.
  4. Do pozostałej kruszonki dodajemy rozdrobnioną ciemną czekoladę**, ręcznie wgniatamy ją w ciasto, a następnie ciasto rozkruszamy po śliwkach.
  5. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (u mnie w opcji z termoobiegiem) i pieczemy przez ok. 40 minut, aż kruszonka będzie złocista a śliwki puszczą sok.

Wskazówki:

Ciasto możemy przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Miskę z ciastem owijamy wówczas folią spożywczą.

Do przygotowania crumble możemy wykorzystać inne dozwolone owoce.

Przyprawy dobieramy indywidualnie.

* Zamiast mąki orkiszowej możemy użyć dowolną mąkę z glutenem.
Jeśli chcemy przygotować kruszonkę w wersji bezglutenowej stosujemy poniższe składniki:

  • 150 g mąki z sorgo lub gryczanej niepalonej
  • 50 g mąki teff, amarantusowej lub innej bezglutenowej
  • 150 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 100 g puree z pieczonej lub gotowanej dyni, najlepiej piżmowej bo jest słodka lub puree z 1 banana ok. 100 g.
  • 150-175 g wegańskiej margaryny Alsan bio
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Crumble ze śliwkami i czekoladą wegańskie
Fot. Katarzyna Jankowska
Crumble ze śliwkami i czekoladą
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *