Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów


Filter by Dania FILTR
Na słodko
Na wytrawnie
Śniadania
Kanapki
Kaszki
Koktajle i smoothies
Omlety
Owsianki, jaglanki, gryczanki
Placuszki, racuchy, naleśniki
Obiady i kolacje
Dania główne
W 30 minut
Z kaszą
Z makaronem
Z mięsem
Z owocami
Z owocami morza
Z rybami
Z ryżem
Z warzywami
Zupy
Na ciepło
Na zimno
Sałatki i surówki
Desery
Babeczki i muffiny
Babki
Budynie i galaretki
Ciasta
Ciasteczka i bezy
Gofry
Kremy i musy
Lody
Pączki i faworki
Serniki
Torty
Wypieki
Biszkoptowe
Drożdżowe
Kruche
Tarty
Z czekoladą
Z kremem
Pieczywo i pizza
Pasty i smarowidła
Na wynos
Przekąski
Podstawowe i dodatki
Przetwory
Okazje
Fast food
Karnawał
Tłusty czwartek
Urodziny
Wielkanoc
Wigilia i Święta
Potrawy wigilijne
Potrawy na Święta
Filter by Diety FILTR
Dieta bez 6 alergenów
Dieta niskoniklowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezjajeczna (BJ)
Dieta bezmleczna (BMK)
Dieta bogata w wapń
Dieta bogata w żelazo
Dieta cukrzycowa
Dieta dziecka od 6. m. ż.
Dieta FODMAP
Dieta low carb
Dieta na czas pylenia brzozy
Dieta na czas pylenia traw
Dieta niskohistaminowa
Dieta przeciwnowotworowa
Dieta przeciwzapalna
Dieta przyjazna planecie
Dieta śródziemnomorska
Dieta warzywno-owocowa (postna)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Filter by content type
Choose One/Select all
Taxonomy terms

KLUB MAG

BLOG

KLUB MAG

BLOG

Crumble z owocami

Na kilka dni przed urlopem już z zasady nie kupuję nowych produktów tylko wykorzystuję to, co mam pod ręką, w lodówce i szafkach, by nie marnować jedzenia.

Postanowiłam tym razem wykorzystać pół opakowania bezglutenowego musli z owocami jagodowymi i sezonowe owoce.

Przygotowanie deseru typu crumble z owocami jest bardzo proste. Możemy go zrobić wykorzystując zwykłe płatki owsiane, różne inne płatki, nasiona czy mąki. Zasada jest taka, że składniki na crumble należy połączyć, podobnie jak na granolę, składnikiem, który je zlepi i pozwoli z całości zrobić kruszonkę.

Oczywiście w pierwszej kolejności wykorzystujemy do tego celu tłuszcz, ale można również pulpę owocową np. bananową czy jabłkową czy syrop roślinny.

Owoce pod kruszonką podane np. z zimnym jogurtem mogą stanowić także pożywne śniadanie.

Na blogu znajdziesz również przepis na Crumble ze śliwkami.

Więcej przepisów na proste i smaczne dania bez alergenów znajdziesz w MAGicznych książkach.

Trwa sezon wiosna-lato, dlatego zachęcam Cię do wykorzystania przepisów z książki Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato.

Zapraszam i życzę Smacznego

Crumble z owocami

(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 35-40 minut

Ilość: 6 porcji w foremce o wymiarach (26 cm x 16 cm)

Składniki:

  • 300 g bezglutenowego musli z owocami (Ocelio) lub 300 g bezglutenowych płatków owsianych
  • 125 g wegańskiej margaryny Alsan bio w temperaturze pokojowej
  • 4-5 lasek rabarbaru
  • ok. 150 g truskawek
  • 100 g wegańskiej ciemnej czekolady (można pominąć)
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Owoce myjemy. Rabarbar oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Usuwamy szypułki z truskawek i kroimy je na połówki.
  2. Wszystkie suche składniki oprócz czekolady wsypujemy do miski. Dodajemy margarynę i łączymy ze sobą ręcznie tworząc kruszonkę. Na tym etapie możemy dodać cukier lub syrop klonowy.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni w opcji z termoobiegiem.
  4. W żaroodpornym naczyniu układamy połowę kruchej masy. Następnie wykładamy owoce. Przykrywamy je drugą częścią kruszonki.
  5. Czekoladę rozdrabniamy (u mnie przez papier, przy pomocy tłuczka do mięsa), posypujemy nią nasze danie.
  6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 35 do 45 minut. Wyjmujemy.
  7. Podajemy na ciepło ze świeżymi owocami, jogurtem roślinnym lub gałką ulubionych lodów.

Wskazówki:

Takie crumble możemy również zjeść na zimno. Po wystudzeniu jego struktura jest bardziej zwarta.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

bezglutenowe crumble z owocami
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

Related Posts

None found

Więcej z tej kategorii znajdziesz w książkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *